Zemeljski plin velja za enega izmed okolju prijaznih fosilnih goriv, ki ga večina gospodinjstev uporablja za ogrevanje. Potem ko se je v zadnjih letih na tržišču pojavila vtičnica, ki je povezana s plinsko napeljavo, se je uporaba tega goriva močno povečala. Priključitev naprav na plinsko vtičnico je namreč povsem enostavna in podobna priključitvi na elektriko.

Na tržišču lahko najdemo že plinske kamine, savne, žare, sušilce za perilo in celo – čeprav veljajo za sporne – grelce za ogrevanje teras.

Zmanjšajte energijske stroške s plinom

Naprave na plinski pogon so v primerjavi z električnimi cenejše za vzdrževanje. Povprečno gospodinjstvo bo s kuhanjem na plin letno prihranilo okrog 50 evrov. Poleg tega gre za okolju bolj prijazen način porabe energije kot kuhanje na elektriko. Plinski sušilnik perila bo v primerjavi z običajnim prihranil kar 60 odstotkov več energije in bo v povprečju opral kar trikrat hitreje.

Vtičnice

Če gradite ali le prenavljate vaš dom, namestite s plinovodom povezane vtičnice ne le v kuhinji, temveč po vsej hiši. Nameščene cevi naj bodo bakrene, zato da jih boste kasneje, ko boste morebiti vrtali v steno, z detektorjem kovin z lahkoto odkrili in preprečili, da bi se napeljava poškodovala.