Omreženo življenje ni prihodnost, ampak sedanjost, so prepričani nemški inženirji. Vse tehnološke rešitve v pametni hiši, ki se s sedmimi sobami razprostira na stotih kvadratnih metrih, so že dostopne in uporabne. Vsa hiša je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo – od tridimenzionalnih televizorjev v dnevni sobi do zaslonov na stenah, na katere z dotikom prikličete posnetke kamer iz vseh prostorov ter ugotovite, ali ste morda pustili prižgan štedilnik.

Smart-grid za varčevanje z energijo

zveh.jpg

Tehnologija smart-grid omogoča varčevanje z električno energijo. Ko je, denimo, nekje v hiši odprto okno, se gretje samodejno izključi. Pralni stroj in sušilnik prek spleta dobita podatek, kdaj je elektrika najcenejša in se takrat sama vključita, kar jima omogoči sodobno električno omrežje. Elektronska hiša ima tudi napreden in varčen sistem osvetlitve in svojo napajalno napravo za električne avtomobile.

Vstop v hišo je dovoljen samo pooblaščenim osebam, ki jih prepozna senzor za prstni odtis pri vhodnih vratih. Tudi kadar vas ni doma, lahko vidite, kdo zvoni pri vratih, in se celo pogovarjate z obiskovalci ter jih, če hočete, spustite noter. Ne glede na to, ali ste v službi ali pa sedite v kaki pariški kavarni – s spletno kamero imate vedno odličen pregled nad svojim domom. Če ste, na primer, pozabili ugasniti luč, lahko to storite na daljavo prek spleta ali z mobilnim telefonom.