Varčevanje z vodo

Varčevanje z vodo bo ena izmed najbolj perečih tem prihodnjega desetletja. Še posebno bodo obremenjeni gradbeniki in lastniki hiš v vročem in suhem podnebju. Zato številni po vsem svetu že varčujejo z vodo. Ameriška agencija za okolje (EPA) je v začetku leta predstavila načrt za 20-odstotno znižanje porabe vode v novozgrajenih stanovanjih. Ta imajo vodovode, ki omogočajo manjši pretok vode. To pomeni, da straniščni kotliček za eno splakovanje ne porabi več kot pet litrov vode, sicer ga izvajalec ne sme namestiti v novo stanovanje. Na voljo so tudi prhe in pipe ter druge naprave, ki podpirajo ta sistem.

Pametne rekonstrukcije starejših zgradb

Drugi trend je prenova domov z energijsko učinkovitejšimi izboljšavami in nadgradnjami, ki omogočajo varčevanje z vodo. Američanom pri tem pomaga tudi vlada, ki je odobrila večje subvencije, namenjene prenovi starejših hiš.

Solarni sistemi

Povpraševanje po solarnih sistemih se bo še naprej večalo, saj so se cene sončnih zbiralnikov v preteklem letu znižale. Z uporabo sončne energije lahko prihranimo do 60 odstotkov letnih stroškov za ogrevanje sanitarne tople vode in stavbnih površin, kar pomeni, da klasičnega ogrevanja tople vode poleti praktično ne uporabljamo.

Pasivne hiše

Pasivna hiša je trenutno najoptimalnejša energijsko varčna hiša. Letna poraba energije za ogrevanje ne presega 15 kilovatnih ur, kar ustreza letni porabi 1,5 litra kurilnega olja, 1,6 litra zemeljskega plina ali 2,4 litra utekočinjenega naftnega plina na kvadratni meter ogrevane površine. To je kar 80 odstotkov manj kot pri zgradbah, zgrajenih po veljavnih predpisih. Zgradba ne potrebuje konvencionalnega ogrevalnega sistema, kot so peči in radiatorji, saj prostore ogreva dogret zrak, ki ga dovaja prezračevalna naprava.

Energijski nadzor

Programi za nadzor nad realno porabo energije naj bi v prihodnosti v gospodinjstvih imeli ključno vlogo pri učinkovitem varčevanju z energijo. Številna podjetja prisegajo na programe, kot so Googlov PowerMeter, Microsoftov Hohm in Wattvision.

Energijsko varčna okna

V energijsko varčnih oknih je prostor med stekli napolnjen z inertnim plinom in z nizko emisijskim nanosom na notranjem steklu. Zato imajo skoraj trikrat manjšo toplotno prehodnost v primerjavi z vezanimi okni ali »termopan« okni, ki so polnjena z zrakom. Namestitev energijsko varčnih oken v Sloveniji subvencionira Eko sklad.

Toplotne črpalke

Toplotna črpalka je energetsko učinkovit, okolju prijazen ter zdravju neškodljiv način ogrevanja in hlajenja. Z njo pozimi prostore grejemo, poleti jih lahko hladimo, vse dni v letu pa imamo toplo vodo. Najnovejše meritve so pokazale, da toplotna črpalka porabi med 30 in 50 odstotkov manj primarne energije kot plinski ali oljni kotli. Poleg tega ne potrebujete kurilnice, dodatnega prostora za rezervoar ali plinskega priključka in dimnika. Nakup vam delno subvencionira država.