Razmislite, kaj s prenovo pravzaprav želite doseči. Ideje si zapišite in si v glavi oblikujte sliko. Če živite v hiši, jo najprej spoznajte in začutite, sicer boste lahko ves čas samo spreminjali, a zadovoljni ne boste.

Pri izdelavi načrta upoštevajte svoj proračun, razmislite o že položenih in novih električnih instalacijah ter drobnih dekorativnih detajlih, ki so prav tako pomembni. Načrtu dodajte tudi fotografije posrečenih oblikovalskih rešitev, vzorce blaga, ki jih najdete v revijah za dom, kataloge s pohištvom in podobno.

Pri sestavljanju ekipe izvajalcev nujno primerjajte cene ponudnikov. Najcenejša ponudba ni nujno vedno najbolj kvalitetna. Strokovna podkovanost in dobre ročne spretnosti, predanost delu, komunikacijske spretnosti, izkušnje in dostopnost naj bodo glavne značilnosti vaših izvajalcev. Tisti, ki je dober pri svojem delu, vam bo prihranil čas in denar.

Pri gradnji hiše se obrnite na arhitekta in oblikovalca, ki vam bosta svetovala pri oblikovanju hiše, načrtovanju proračuna, krajinskem oblikovanju in celo preverjanju računov, ki vam jih bodo izstavili gradbeniki, ob vsem tem pa boste za njiju odšteli le okrog 10 do 15 odstotkov vrednosti projekta.

Nadzorovanje proračuna

Pri prenovi kaj hitro naletimo na nepričakovano povečanje stroškov. Arhitekt lahko stroške vašega projekta namreč predvidi le v grobem, ko bodo izvajalci začeli delati, pa se ponavadi pokaže dejansko stanje objekta. Marsikdaj je treba sanirati nepredvidene zadeve, se odločiti za izbiro materiala, lahko pa gre tudi kaj narobe, zato je dobro imeti na zalogi 10 do 15 odstotkov več denarja od predvidenega izračuna. Dobro je voditi tudi dnevnik gradbenih del, kamor si boste zapisovali uporabljene proizvode, materiale in spremembe na objektu.

Časovni roki

Novogradnje, prenove objektov ali le manjša hišna popravila ponavadi niso nikdar končana takrat, kot smo si zamislili, zato je zaman misliti, da bo pri vas drugače. Zankam s časovnimi roki se lahko izognete s predvidevanjem in načrtovanjem na daljši rok. V časovni načrt dela vključite praznike, letne dopuste in podobno ter material, pohištvo in druge zadeve naročite vnaprej. Tako se boste izognili možnosti, da bi zaradi nepričakovanih zadev čakali na naročilo.

Deževno obdobje ob koncu poznega poletja lahko prav tako upočasni dela. Gradbeniki imajo v takem primeru pravico do podaljšanja, zato si prizadevajte, da bo zgodnja faza novogradnje končana pred januarjem. Delavci lahko kljub mokremu vremenu nadaljujejo z deli v notranjosti hiše.

Rušenje

Sosedom nikar ne kažite načrtov, če še niste pridobili gradbenega dovoljenja, saj si ti marsikdaj zadeve razlagajo po svoje. Najpogosteje jih skrbita predvsem izguba zasebnosti in zasenčenje njihove hiše. Bodite potrpežljivi in jih o svojih načrtih obvestite šele, ko bodo ti tudi uradno potrjeni.