Na voljo sta dva osnovna ukrepa:
1.toplotna izolacija zunanjih sten – izdelava fasade
2.zamenjava stavbnega pohištva.

Pri izdelavi nove kontaktne tankoslojne fasade priporočam vgradnjo vsaj 12 cm toplotne izolacije (a ne več kot 16 cm). Izbiro toplotnoizolacijskega materiala prepuščam vam. Na voljo imate fasadne plošče iz ekspandiranega polistirena (EPS, stiropor), kamene volne (tervol ali rockwool) ali porobetona (multipor). V primeru bližine gozda se odločajte med kameno volno in multiporjem.

Ker o stavbnem pohištvu niste napisali nič, sklepam, da je še vedno vgrajeno prvotno, torej tisto iz leta 1972. Od takrat so se razvila vezana okna – okno krilo na krilo z možnostjo ločitve za lažje čiščenje stekel –, ki so nadomestila škatlasta okna, sestavljena iz dveh enojnih oken, združenih v škatli. S stališča toplotnih izgub ima tako stavbno pohištvo v primerjavi s sodobnim z dvojno zasteklitvijo v lesenem ali plastičnem okvirju skoraj trikrat večje toplotne izgube. Priporočam uporabo dvojne zasteklitve z nizkoemisijskim nanosom in plinskim polnjenjem (argon, ksenon). Toplotna prehodnost take zasteklitve (Ug) znaša 1,1 W/m2K. Svetujem tudi uporabo lesenih ali plastičnih okvirjev, ki imajo toplotno prehodnost (Uf) manjšo od 1,3 W/m2K.

Z zamenjavo stavbnega pohištva in izdelavo toplotnoizolacijske fasade je mogoče potrebe po toploti bistveno zmanjšati (tudi do 50 odstotkov), višino prihrankov pa lahko ugotovimo šele z natančnejšimi izračuni.

Zaenkrat drugih ukrepov ne priporočam, saj ne prinesejo tako velikih prihrankov kot opisani. V primeru zamenjave tlaka razmišljajte tudi o dodatni toplotni izolaciji tal na terenu.

Tadej Gruden
GRAFIT-G