Usnje

Osnovna nega usnjene sedežne garniture zahteva redno sesanje s sesalnikom za prah z nastavkom, ki ima zelo mehko ščetko in vlažno krpo. Ne uporabljajte trdih in ostrih nastavkov. Usnjeno sedežno garnituro očistite trikrat letno in jo negujte z izdelki, ki so namenjeni usnjenemu oblazinjenemu pohištvu. Sledite naslednjemu postopku: Mehko gobico natrite s čistilom in jo stiskajte, da ustvarite peno, ki jo s krožnimi gibi vtrete v vso usnjeno površino, od šiva do šiva. Pustimo, da se posuši in po eni uri povoskamo. Vosek s suho krpo s krožnimi gibi nanašamo na usnjeno površino in pustimo, da se posuši. Po približno eni uri rahlo spoliramo s krpo. Tako odstranjujemo tudi rahle praske. Sanacijo večjih poškodb ali madežev prepustite strokovnjakom, ki so usposobljeni za nanos obarvanih voskov.

Mikrotkanina

Za redno čiščenje mikrotkanine uporabite sesalnik za prah z nastavkom, ki ima zelo mehko ščetko in jo negujte z izdelki, ki so namenjeni tekstilu in mikrovlaknom.  Videz teksture poživite s občasnim rahlim ščetkanjem z mehko ščetko.  Razlito tekočino z mikrotkanine odstranite z vlažno papirnato brisačo ali krpo. Manjše madeže odstranite s krožnimi gibi z vlažno krpo. Pazite, da mesta madeža ne namočite preveč, sicer bo na tkanini nastal obroč vodnega kamna. Čistilo vedno nanesite na krpo ali kos vate, nikoli neposredno na tkanino. Maščobo, kremo za čevlje, liker ali lak z mikrotkanine očistite s 96-odstotnim alkoholom, ki ga nanesete na mehko belo krpo. Madež odstranjujte s krožnimi gibi.  Madeže kave, čaja, mleka, vina, pijač, čokolade in vodnih barv odstranite z majhnim koščkom vate, namočenim v blagi milnici (pena trgovskega čistila za splošno čiščenje oblazinjenega pohištva in preprog), s katerim po madežu rahlo krožno podrgnite.

Alcantara

Alcantara je netkana tkanina, ki je zelo odporna na drgnjenje in svetlobo. Specifična struktura njenih vlaken preprečuje vpijanje tekočin in nečistoč, zato je vzdrževanje in čiščenje zelo enostavno. Ker tekočine ne vpija, madeže preprosto popivnamo z vpojno krpo. Mesto čiščenja po osušitvi rahlo skrtačimo.

Tkanine iz naravnih vlaken

Človeka v njegovem bivališču najdlje spremljajo tekstilni izdelki, narejeni iz naravnih, rastlinskih in živalskih vlaken.  Manjše madeže odstranite tako, da jih rahlo drgnete z vlažno bombažno krpo. Po čiščenju površino obrišite in pustite, da se blago posuši. Trdovratne madeže lahko očistite tudi s čistilnimi sredstvi, ki so namenjena čiščenju oblazinjenega pohištva in so vodotopna oziroma na bazi pene. Mogoče je tudi kemično čiščenje.