Varčno ravnanje z vodo, zaloge varčnih žarnic, recikliranje in premišljena potrošnja nam bodo prihranili denar, zavest, da manj obremenjujemo naš planet, pa nam bo v zadovoljstvo. Poskusite in presenečeni boste, kako lahko je to.

Varčujte s kurjavo. Še posebej v pomladnem času marsikdo še vedno ogreva stanovanje, zato je dobro, da preden odprete okna in prezračite stanovanje, ogrevanje izključite. Namesto dodatnega gretja prilagodite oblačila letnemu času, počutili se boste bolje, pa še prihranili boste.

Izkoristite dnevno svetlobo

Stanovanjska razsvetljava porabi med 10 in 15 odstotkov električne energije, zato maksimalno izkoristite dnevno svetlobo – redno čistite okna, izogibajte se bujnemu in visokemu cvetju na okenskih policah ter temnim zavesam. Redno ugašajte luči, prav tako pa tudi vse druge aparate, na primer televizor, kadar vas ni doma. Kjer je to mogoče, uporabljajte žarnice z manjšo močjo in jih redno čistite. Nečistoče lahko namreč vsrkajo tudi do 50 odstotkov svetlobe.

Navadne žarnice zamenjajte z varčnimi. Pri prvih se le pet odstotkov vložene energije pretvori v svetlobo, preostanek pa v toploto. Varčne žarnice porabijo petkrat do šestkrat manj električne energije, njihova cena se giblje od 2 do 10 evrov in je odvisna od velikosti žarnice. Svetijo lahko tudi do 10.000 ur, medtem ko je življenjska doba navadnih le okrog tisoč ur.

Za splakovanje stranišča deset litrov vode

Med pomivanjem posode zapirajte vodo. S premišljeno rabo vode lahko med umivanjem zob in las prihranimo med 10 in 15 litrov vode. Ste vedeli, da za eno splakovanje stranišča porabimo deset litrov vode, če se bomo odrekli kopelim, pa bomo privarčevali do 50 odstotkov vode in energije.

Največ energije lahko prihranimo v kuhinji. Izberite hladilnik, ki bo ustrezal potrebam vaše družine. Če ste v družini trije, ne potrebujete velikega hladilnika, saj ta porabi veliko energije, ne glede na to, ali je poln ali prazen.

Posodo operite v pomivalnem stroju, saj ta porabi kar 60 odstotkov manj električne energije in 85 odstotkov manj vode, kot bi je porabili pri ročnem pranju. Pralni stroj in sušilec perila napolnite do vrha, saj boste sicer imeli dvojno delo in dvojni strošek.