Po kratkem klepetu ob cesti nas je graditelj povabil na ogled svojega izdelka, ki se je že na prvi pogled razlikoval od gradbišč, kot smo jih vajeni. Ob novonastajajoči hiši ni bilo opaziti nobenih kupov mivke ali slišati ropota mešalnika za malto. Iz nadstropja sta se slišala samo prijeten klepet domačih zidarjev in občasna pesem žage za opeko.

Graditelj nam je razložil, da gradijo po novem, suhem sistemu opečne gradnje, po katerem se kot vezivo namesto malte uporablja tankoslojno poliuretansko lepilo Porotherm DRYFIX.extra. Uporabo tankoslojnega PU-lepila omogoča natančno brušena opeka proizvajalca Wienerberger, ki jamči enako višino (249 mm) vseh zidakov z maksimalnim odstopanjem 0,5 mm. Tudi sami smo bili presenečeni nad lepimi, debelimi opečnimi zidovi brez maltnih spojnic, ki so nam med sprehodom po pritlični etaži nastajajoče družinske hiše resnično vlivali občutek varnosti in domačnosti.

Pogled nam je še vedno uhajal k beli barvi na vogalih hiše, ki jih je mimogrede kar precej, večina pa jih nima kota 90°. Graditelj je opazil naše radovedno opazovanje belih vogalov in pohitel s strokovno razlago: »Vsaka hiša ali objekt v Sloveniji mora zagotoviti varnost tudi pred morebitnim potresom, zaradi česar se morajo pri vseh zidanih stavbah izvajati betonske vertikalne protipotresne vezi. Po naši odločitvi, da bomo gradili z brušeno opeko Porotherm, so nam v tehnični službi podjetja Wienerberger svetovali uporabo vogalnikov Dryfix iz zelo trdega stiropora. Takoj smo opazili prednosti gradnje betonskih protipotresnih vezi z EPS-vogalniki, saj omogočajo sanacijo toplotnega mostu zaradi vertikalne vezi, betoniranje vezi brez dodatnega opaža, hitro vgradnjo vogalnikov zaradi majhne mase in izvedbo vertikalnih vezi z vogalniki v poljubnih kotih, na primer 149° ali 113°. EPS-vogalnike poljubnih kotov in EPS-opaže za betonske preklade smo naročili po naših željah in jih dobili v enem tednu na gradbišče.«

V zgornji etaži so ob taktirki spretnega mojstra sorodniki graditelja veselo zidali obodne zidove z brušeno opeko Porotherm. Spretno in hitro so z opeke čistili prah in nanašali lepilo na opeko, medtem ko so jo močni fantje polagali drugo za drugo v ravni vrsti. Glavni mojster je budno opazoval svoje pomočnike in občasno z gumijastim kladivom poravnal zidake ob zidarski vrvici. Prav veliko dela pa ni imel, saj so mu močni fantje zidake polagali na pravilna mesta in jih večinoma ni bilo treba dodatno poravnati.

Zadnji preizkus trdnosti lepila so na gradbišču opravili pri betoniranju plošče, saj so namesto lesenega čelnega opaža plošče z lepilom Porotherm DRYFIX.extra na brušeno opeko prilepili 8 cm širok trak XPS, ki je v času betoniranja služil kot opaž, v hladnih zimskih mesecih pa bo saniral toplotni most, ki bi nastal zaradi betonske plošče.

Ob opravičilu, ker smo zmotili njihovo delo, in zahvali za njihov čas smo jim zaželeli uspešno in hitro končanje gradnje, ko se je iz ozadja zaslišal glas najmlajšega člana delovne brigade: »Mi bomo že jutri gotovi, saj je to tako, kot bi gradili z lego kockami!