So osnovna sestavina vsakega doma ali pisarne, že tradicionalno pa so navzoče tudi v umetniških praksah, kjer predvsem v gledališču ustvarjajo zarezo med publiko in igralcem ter ustvarjalcu omogočijo, da se v zadnjih trenutkih pred predstavo skoncentrira in posveti nastopu. Nakup zaves je najbolje opraviti v specializiranih trgovinah, pa tudi številne veleblagovnice imajo dekorativnim tkaninam namenjen kotiček. 

Neomejena izbira tkanin

Izbira tkanin je neomejena. Strokovnjaki svetujejo, da material izberete glede na namen, za katerega boste zavese uporabljali. Bodo zastirale prostor pred svetlobo in radovednimi pogledi ali bodo le estetska komponenta doma? Odgovor na zastavljeno vprašanje vam bo pomagal ugotoviti, kakšne zavese potrebujete. Na primer, če bodo le-te obešene v spalnici, ker si želite več zasebnosti, potem se boste izognili prosojnim tkaninam.  

Razmislite, kakšen slog draperije bo najbolje dopolnil vaš prostor. Nagubana tekstura bo sobi podarila razkošen videz, preprosta padajoča tkanina pa bo videti minimalistično. Zavese lahko ambient napolnijo z barvami ali pa skromno stopijo v ozadje in le zastrejo okna. Če želite z njimi poudariti notranjost vašega doma, svetujemo izbiro drznih barv in unikatnih vzorcev.  

Izbira pravilne dolžine

Izbira dolžine je morda najpomembnejši dejavnik pri nakupu zaves. Klasična razdelitev razlikuje štiri dolžine, ki se končajo nad okensko polico ali čez njo, nad tlemi ali pa padejo do tal.

Dobro je vedeti, da so nekatere dolžine primernejše na primer za dnevno sobo kot za jedilnico. Strokovnjaki svetujejo, da v prostorih, namenjenih formalnim priložnostim, kot sta dnevna soba ali sprejemni kotiček, uporabite do tal segajoče zavese. Dramatični učinek bodo tem prostorom dale zavese, ki se pri tleh naberejo v gube. Kuhinje in kopalnice poudarijo krajše tkanine, ki se končajo nad ali pod okensko polico.

Večina okenskih draperij je enostavnih za vzdrževanje, preprosto jih lahko operemo v pralnem stroju ali pa odnesemo v čistilnico. Strojno oprane tkanine je, ko so suhe, dobro tudi zlikati in kar takoj obesiti na nosilce.