Z zunanjimi svetili osvetljujemo zunanje dele hiš, vrtov, balkonov in teras, z njimi dosežemo poseben učinek in izbrane predmete osvetlimo tako, da so vidni tudi v temi. Večina ima na vrtu še vedno svetila s klasično bučko, ki pa razprši svetlobo naokrog. Bolje se je odločiti za svetilo, ki svetlobo širi v določeno smer, po navadi v levo ali desno.

Manjša svetila in talne luči

Objekt lahko osvetlimo na dva načina: vanj lahko usmerimo močan reflektor, kar je klasičen način zunanje osvetlitve. Take osvetlitve naj bi bilo v prihodnje vse manj, saj povzroča veliko tako imenovanega svetlobnega smoga. Veliko svetlobe, usmerjene na ta način, gre namreč v nič. Pri drugem načinu osvetlitve objektov uporabimo manjša svetila, s katerimi sledimo arhitekturi objekta. Uporabimo posebne svetlobne efekte, nežna in diskretna.

Drogove in nižje svetilke v zunanji razsvetljavi postopoma odrivajo talne luči. Ker je zunanja razsvetljava predvsem dekorativnega značaja, izberemo svetila, s katerimi bomo poudarili izbran predmet, na primer lepo grmovnico, krošnjo drevesa, markacijsko potko, zanimivo cvetlično gredico. Ker se rastje na vrtu nenehno spreminja, je praktično, da se odločimo za prilagodljive reflektorje, ki jih obračamo po potrebi glede na element, ki ga želimo osvetliti.

Jakost osvetlitve

Na vrtu ali na balkonu ponoči ne potrebujemo takšne svetlobe, da bi pri njej brali, ampak takšno, da se orientiramo, predvsem pa z njo okrasimo poudarka vredno. Nekoliko več "resne" svetlobe potrebujemo pri vhodu v hišo, ko bodisi iščemo ključe od vhodnih vrat, želimo, da obiskovalci zmorejo prebrati priimek na vratih ali pa bi preprosto radi imeli obiskovalca vidnega, ko si ga ogledamo po videofonu.

Vendar bi tudi pri jakosti osvetlitve vhoda priporočili previdnost - pomislite, kako neprijetno je, če skoraj v temi stopite do vhodnih vrat, tam pa vas nenadoma osvetli močan soj reflektorjev! Vhod je bolje osvetliti s talnimi dekorativnimi lučmi - če je izvor svetlobe LED-žarnica, lahko to svetilo brez velikih stroškov in porabe energije sveti dan in noč.

Barvne igre svetlobe

Tudi pri snovanju svetlobe prihajajo v modo barve. Prava uspešnica so barvne igre svetlobe. Take učinke dosežemo z različnimi aparati, ki jim pravimo light navigatorji. Light navigator najprej računalniško programiramo, nato pa se svetloba in barve spreminjajo. Za kromaterapijo, zdravljenje s pomočjo barv, že dolgo vemo, da izjemno blagodejno vpliva na človekovo počutje.