Samolepilne šablone so opremljene z oznakami, kar omogoča enostavno namestitev na podlago tudi manj izkušenim uporabnikom. Pred postopkom se odločite, na katera mesta boste nanesli vzorce. Želite polepšati vso površino stene ali poudariti le posamezen detajl? Strokovnjaki svetujejo manj izkušenim mojstrom, da za tehniko s šablonami izberejo primeren valjček in barvo.

Šablono skrbno prilepimo na podlago, ki smo jo prej označili. Z valjčkom povaljamo po njej, da iztisnemo morebitne zračne žepe. Valjček namočimo v barvo, ga dobro odcedimo, tako da nekajkrat povaljamo po trdi podlagi s kartona. Potem pazljivo nanesemo barvo in pazimo, da ta ne odteče pod šablono. Prvi sloj mora biti tanek. Počakamo pet do deset minut in nanesemo drugi sloj barve. Intenzivnost motiva je odvisna od količine slojev, priporočamo pa vsaj dva nanosa. Šablono pazljivo odlepimo, če želimo, da se motivi prekrivajo, moramo pred lepljenjem na drugo mesto počakati eno uro.

Ko končamo, šablono operemo v mlačni vodi, osušimo, nalepimo na povoščen papir ter pospravimo v originalno embalažo. Tovrsten način dekoracije ni zahteven, vanj lahko vključimo vso družino in skupaj bomo uživali v zabavi.