Zakaj ne bi poskrbeli za zvočno izolacijo doma, postopek je namreč povsem enostaven. Najprej preverimo, kje v hiši je največji izvor hrupa in določimo pot prenosa zvoka. Krivci niso stene in stropi, ko to po navadi mislimo, temveč okna in cevi. Pred začetkom izolacijskih del natančno izmerite pot zvoka, saj boste sicer razočarani. Optimalna izolacija lahko izboljša stanje tudi do deset decibelov, kar pomeni, da nam je hrup uspelo zmanjšati za polovico.

sound_insulation1.jpg

Če stanujemo v bloku, nas običajno motijo zvoki iz stanovanja nad našim, kar lahko preprečimo z montažo visečih stropov iz mavčnih oblog. Montiramo jih v razmiku deset centimetrov, ker pa so napolnjene z izolacijskim materialom, bomo z njimi zmanjšali zvok tudi do deset decibelov. Tudi podstrešje v hiši naj bo izolirano, kljub temu, da gre za majhen in specifičen prostor. Primerna izolacija tal lahko zmanjša hrup korakov za 30 decibelov.

Gole betonske površine zvok prevajajo na ekstremen način, zato se pogovor lahko spremeni v težko razumljivo zmes besed in odmevov. Postavitev akustičnih plošč prepreči ta pojav hitro in enostavno. Tudi pregradne stene je dobro obložiti s temi ploščami. Ti komaj deset centimetrov široki gradbeni sistemi lahko izolacijo zvoka izboljšajo do deset decibelov.

Zvočna izolacija tal – neslišno sprehajanje po hiši

Hoja po hiši povzroča hrup, saj se vibracije telesa prenašajo v sosednje prostore, kjer lahko delujejo kot motnja. Bivalno ugodje v prostoru lahko izboljšamo z vgradnjo zvočne zaščite pred koraki. Tržišče ponuja različne možnosti za zvočno izolacijo tal, ki jo lahko preverite pri ponudnikih tovrstnih storitev.

sound_insulation2.jpg

Zvočna zaščita v konstrukciji z estrihom

Pri namestitvi talne izolacije v konstrukcijo z estrihom montiramo zvočno zaščito pred koraki v obliki rastlinskih ali mineralnih vlaken oziroma ekstrudiranih plastičnih materialov, kot sta polisterol in poliuretan (PUR). Prekrijemo jo z polietilensko folijo ali bitumenskim papirjem. Čez pride še tako imenovani »plavajoči« estrih, tako da instalacija nima stika z neposrednim prenosom udarcev zvoka.

Zvočna zaščita kot podloga za parket ali laminat

Kadar zvočne zaščite pred koraki ne moremo namestiti neposredno v tla, jo lahko uporabimo kot osnovo, na katero bomo položili talne obloge. Najprimernejše rešitve na tem področju ponujajo specializirane gradbene trgovine.