Osnovna naloga fasade je ščititi hišo pred zunanjimi vplivi, kot so na primer sonce, voda, veter, in sneg, delno pa tudi pred požarom. Glede na to, da lahko zidove montažnih hiš obložimo z različnimi vrstami zunanjih fasad, imajo novi lastniki hiš na tem področju neomejene možnosti.

Najpogostejši tip je granulirana fasada. Kamen, ki optično poudarja moderno interpretacijo regionalne arhitekture, je pogosto kombiniran z značilnimi z značilnostmi določene regije. Vse več ljudi se odloči tudi za konstruktivno in ekološko sprejemljiv tip lesene fasade, ki v obliki različnih lesenih oblog hišo dobro zaščiti pred zunanjimi vplivi.

Vse pogosteje se pojavljajo tudi novi materiali, kot so na primer terakota, keramične plošče ali plošče iz cementnih vlaken kot tudi kovinski in umetni elementi. V osnovi se izbor fasadnih oblog še vedno deli na tri glavne materiale: les, fasadni premaz ali kamen.

Fasadni premazi ostajajo na vrhu izbire

Fasade se delajo z ventilacijo ali brez nje. V prvem primeru gre za nanos na (toplotno izolirano) nosilno ploščo, ki je brez razmika pritrjena na zidno podlogo. Pri fasadah s prezračevanjem v zadnjem delu je na konstrukcijo iz letvic postavljena nosilna plošča. Za njo je ponavadi postavljen dodatni izolacijski sloj. Objekti z vrhunsko izolacijo imajo imajo pogosto na zunanji strani kompleten sestav toplotne izolacije, ki gre tudi skozi fasadni sloj.