Leseno pohištvo je še vedno daleč najbolj zaželeno, čeprav oblikovalci uporabljajo tudi druge materiale, od kovine do plastike. Za končno obdelavo lesa za izdelavo pohištva danes najpogosteje uporabljajo okolju prijazne materiale, ki niso škodljivi zdravju in v prostor ne izpuščajo formaldehida, smole in druge strupene snovi, poleg tega pa so biorazgradljivi in primerni za recikliranje. Visoka zavest o varovanju okolja in zdravem bivanju narekuje izbiro ekološko obdelanega lesenega pohištva.

Nezamenljiv pri talnih oblogah

Les se v interierju tradicionalno uporablja za talne obloge – parket, ladijski pod, kmečki pod… Parket je lahko klasičen masiven, toplotno obdelan ali lamelni. Klasični parket je najbolj razširjen. S toplotno obdelavo zmanjšajo njegovo vlažnost in izboljšajo odpornost, barva pa potemni in je bolj enakomerna. Lamelni parket sestavlja nekaj zlepljenjih slojev lesa, ki mu dajejo večjo stabilnost. Najpogosteje je že pripravljen kot gotovi parket, ki ga je mogoče enostavno položiti brez lepljenja, brušenja in lakiranja. Uporaben je tudi pri talnem ogrevanju.

wood3.jpg

Ugodje, ki ga dosežemo z uporabo lesa v stanovanjskih prostorih, bodo dopolnila lesena okna in vrata. Leseno stavbno pohištvo bo dolgotrajno, če je pravilno načrtovano, izdelano, montirano in vzdrževano. Okna iz lesa zahtevajo več vzdrževanja od oken iz drugih materialov; treba jih je, na primer, redno prebarvati oziroma zaščititi, vendar so lep in trajen element interierja. Vrata iz lesa ali kombinirana s steklom in aluminijem pa s svojo vizualno identiteto izboljšujejo videz prostora.

Zidne obloge in stropne konstrukcije

wood1.jpg

Lesene zidne obloge in vidna lesena stropna konstrukcija še povečajo vtis naravnosti v stanovanju. Masiven les pride do izraza predvsem v konstrukcijskih elementih, ker imajo poleg nosilne tudi poudarjeno estetsko funkcijo. Vrsta lesa bo še podčrtala končni učinek v prostoru, zato jo izberite pozorno in z občutkom.