Seveda pa imajo živai tako kot človek svoje potrebe in zato je treba pred nakupom novega družinskega člana dobro premisliti. Nakup je šele začetek. Dobra vzgoja, kakovostno hranjenje in higiena ter čiščenje za živaljo prinesejo v življenje lastnika kar nekaj dela, a ves trud poplača srečen, zdrav in zadovoljen ljubljenček.
 
Ljudje, ki živijo v mestih, si domove najpogosteje delijo z mucami, psi in zajci. Redki se odločijo za podgane, hrčke, gvinejske prašičke, ribe, bele dihurje, plazilce in ptice. Skoraj vsi našteti hišni ljubljenčki puščajo za seboj dlako in potrebujejo rekreacijo. Živali, ki živijo v kletkah, kot na primer zajci, potrebujejo tudi redno čiščenje bivalnega prostora.

Nakup pri preverjenem prodajalcu

Živali je najbolje kupiti v trgovini za hišne ljubljenčke ali pri preverjenem prodajalcu, lahko pa odidete tudi v azil in tam izberete malo siroto. Koga izbrati: psa, mačko, ali zajca? Razmislite, koliko časa in denarja ste pripravljeni nameniti novemu članu in se pozanimajte o značajskih lastnostih posamezne pasme.

Pes, najboljši človeški prijatelj, zahteva primerno hranjenje, dolge sprehode, izobraževanje, telesno aktivnost, navezovanje stikov z drugimi psi, seveda pa boste za njim morali pobirati tudi pasje odpadke. Pes vas bo nagradil z globokimi in ljubečimi pogledi, predanostjo in neomajno zvestobo.

Mačke so neodvisne in manj zahtevne živali. Skodelica hrane, voda, dostop na vrt in čiščenje škatle s peskom, kjer mačka opravlja svojo potrebo, so v osnovi dovolj, da bo vaša mačja ljubljenka zadovoljna. Krtačenje kožuščka in božanje bo nagrajeno z glasnim predenjem in zadovoljnim pretegovanjem. Če bo vaša mačka živela tudi na prostem, je dobro razmisliti o primerni zaščiti, sterilizaciji ali kastraciji, ki bosta preprečili nezaželeno potomstvo.

Hišni kunci imajo radi družbo, zato se odločite za zajčji par ali pa z njimi ravnajte nežno in upajte, da vas bodo sprejel za prijatelja. Treba je vedeti, da je z zajcem morda celo več dela kot z mačko. Vsak dan mu je treba očistiti kletko, saj je drobna živalca zelo dovzetna za bolezni.