Ne glede na to, ali prenavljate stanovanje ali pa le kupujete novo preprogo za obstoječo postavitev, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo  olajšali odločitev. Pri izbiri talnih oblog je najpomembnejši dejavnik življenjski slog družine. Če imate veliko obiskov, tako otroke kot hišne ljubljenčke, si ne morete privoščiti dragocene preproge. Za prehodne sobe so najboljše obloge iz keramičnih ploščic, PVC-ja ali lesenega poda. Mirni kotički z nizko frekvenco prehodov so lahko opremljeni z mehko preprogo, ki pokriva lesena tla. Tržišče ponuja obilo možnosti, vi pa se morate odločiti, kaj je za vas najbolje.

Tudi za bose noge

Talne obloge pozdravijo obiskovalce že ob vstopu v hišo, zato je dobro izbrati takšne, ki poskrbijo za presenečenje, kljub ekstravaganci pa naj bodo trpežne. Najbolje je, da so izdelane iz trpežnih materialov, kot so na primer skrilavec, ploščice ali les. Pred vrati namestite predpražnik, ki bo še pred vstopom v stanovanje s čevljev odstranil nekaj umazanije. Tla v spalnicah in otroških sobah naj bodo primerna za hojo z bosimi nogami. Talne obloge v kuhinji, kopalnici in pralnici pa naj bodo odporne na vodo. Trd les in laminat nista primerna za sobe z veliko vsebnostjo vlage, saj se lahko upogneta in poškodujeta.

Cena talnih oblog je določena na kvadratni meter za posamezni material in je odvisna od kakovosti. Trpežnejši ko je material, dražji je, in obratno. Kadar se odločate za nakup preproge, izberite takšno, ki ima na hrbtni strani nedrsno podlogo, ki bo preprečila premikanje po stanovanju. Keramične in marmorne ploščice so običajno dražje kot parket, vendar tudi ta lahko doseže visoko ceno, še posebej, če se boste odločili za takšnega iz eksotičnega lesa.

Iz recikliranih materialov

Talne obloge iz recikliranih materialov so okolju prijazne. Obstaja pestra paleta možnosti, najbolj priljubljene pa so tiste iz recikliranega stekla, bambusovega lesa in plute. Vsaka izmed njih ima edinstvene lastnosti; pluta absorbira zvok in je naravna zvočna zaščita tal, ni pa primerna za hojo z visokimi petami.