Predstavljamo vam nekaj idej za reciklažo, varčevanje z energijo in okolju prijazno rokovanje z zabavno elektroniko.

Varčujte z energijo

Vsako leto prodajo okoli 15 milijard alkalnih baterij in le del teh reciklirajo. Kot alternativo priporočamo polnilce baterij: najhitrejši izmed njih vam lahko baterijo napolnijo že v 15 minutah.

Čeprav imate izključeno televizijsko napravo in ta hip ne polnite mobilnega telefona, to še ne pomeni, da se vaš račun za elektriko ne veča. Številne naprave se namreč tudi v mirujočem stanju še vedno napajajo z elektriko. Kadar jih ne uporabljate, je bolje, da jih izključite iz električnih vtičnic in tako znižate stroške.

Energijo lahko prihranite tudi z napravami in polnilci na sončno energijo.

Kupujte z glavo

Nekatere vrste električnih naprav porabijo več energije od drugih. Če si na primer želite kupiti ploski televizor, je bolje investirati v nakup LCD-televizorja kot plazemskega. Pri izkušenih prodajalcih preverite, kako prihraniti pri mobilnih telefonih, stereo sistemih, televizorjih, predvajalnikih, polnilcih baterij…

Reciklirajte

Ob nakupu novega, ultra modernega mobilnega telefona se pojavi vprašanje, kaj storiti s starim. Ne zavrzite ga kar tako. Obstaja namreč lepo število ustanov in organizacij, ki reciklirajo ali na novo uporabijo zavržene elektronske aparate. Lahko pa ga prodate: številni namreč iščejo odslužene ali pokvarjene naprave, ki jih porabijo za dele.

S starim mobilnim aparatom, ki ga ne uporabljate več, si lahko prislužite tudi vstop na sejemsko prireditev Narava-zdravje, ki na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka do nedelje.

Nakup rabljene elektronike prihrani denar

Če za tehnologijo ne bi radi zapravili celega bogastva, kupujte rabljeno elektroniko prek preverjenih spletnih strani ali pa obiščite bolšje sejme. Presenečeni boste, kaj vse in po kakšni ceni lahko dobite iz teh virov.

Pri nakupu elektronskih naprav se nadzorujte, posebno če veste, da vsakih 15 minut na tržišče pride nov, boljši in lepši model aparata. Podaljšujte življenjsko dobo vaših naprav in bodite zadovoljni s tistimi, ki jih imate, dokler vam vestno služijo.