Zlato medaljo BIO je žirija namenila dvosedežnemu jadralnemu letalu z uvlačljivim električnim motorjem za samodejno poletanje Pipistrel Taurus Electro (Ivo Boscarol z ekipo - Pipistrel - Slovenija), obrnjenemu cvetličnemu loncu "Sky Planter" (Patrick Morris - Boskke - Nova Zelandija) ter sistemu znaka in plakatom za premiere mestnega gledališča v Žilini (Emil Drličiak in Pavel Choma - Atelje Choma - Slovaška).

Vrhunska lepota in napredna tehnologija v enem

Žirija je jadralno letalo izbrala zaradi "njegove vrhunske lepote in napredne tehnologije, ki je skrita pod površjem", cvetlični lonec "Sky Planter" je žirija označila kot "izdelek, ki je resnično revolucionaren", o sistemu znaka in plakatih za premiere mestnega gledališča v Žilini pa je zapisala, da ta "inovativni nabor orodij znamčenja omogoča raziskovanje grafične pestrosti, hkrati pa ohranja čvrsto identiteto".

Častne pohvale BIO je žirija namenila kopalni kadi in kabini za prhanje Twinline 2 (GP Designpartners GmbH, soavtorja Christoph Pauschitz in Christian Rukower - Avstrija), svetilki Piano (QisDesign - Tajvan), cepinu Alpico (Soluzioninventive - Italija), čevljem za smučarski tek Alpina Promise (Jure Miklavc, Jože Carli, Studio Jure Miklavc - Slovenija), počivalniku-zofi Orca (Ernest Nograšek, Quadrat Design - Slovenija), vrču in skodelicama za tople napitke Hackman Flirt (Pentagon Design Ltd. - Finska), embalaži alkoholne pijače Tatratea (Juraj Demovič in Livia Lorinczova, Pergamen Trnava, soavtorja Jan Semanak, Karloff in Jakub Dvorak, Pergamen Trnava - Slovaška), embalaži prehranskega dopolnila Gogo vitamini in minerali (Tomato Košir, Dušan Grobovšek - Slovenija), etiketam za vina Kos (Vanja Cuculić, Studio Cuculić - Hrvaška) in celostni grafični podobi Matjaža Čuka (Matjaž Čuk - Slovenija).

Nagrada za študentsko delo je za oblikovno prenovo praškega tramvaja TFP 1 pripadla oblikovalki Anni Marešovi (Češka).

Od visoko tehnoloških do vsakdanjih izdelkov

Kot je v poročilu zapisala žirija, so vsi izbrani izdelki pokazali, da so oblikovalci in oblikovalke "skrbno preučili fizične in družbene potrebe ter ustvarili poštene, izvirne, tehnično ustrezne in trajnostne oblikovalske rešitve". Kot je še zapisala, so izbrali izdelke, ki odražajo tudi raznolikost prijavljenih del in segajo od visoko tehnoloških do vsakdanjih. V tem naboru je inteligentno oblikovanje očitno, pa naj bo specializirano ali splošno, kar je še posebej pomirjajoče, saj se je izkazalo, da so načela učinkovitega oblikovanja univerzalna.

Žirijo so sestavljali predsedujoči Luigi Ferrara (Kanada), Vivian Cheng Wai Kwan (Hong Kong), Malcolm Garrett (Velika Britanija), Peter Krečič (Slovenija) in Sanna Simola (Finska).

Fotogalerijo nagrajenih izdelkov si oglejte tukaj.