Občutljive delovne površine iz dragih materialov in kup zapletenih sodobnih naprav nam pri pripravi večerje za prijatelje ne bodo v pomoč. Pametna kuhinja je prostor brez navlake, kjer so vse naprave - od pomivalnega korita do hladilnika - na dosegu roke.

Delovne površine, enostavne za čiščenje, nam bodo prihranile čas, ki bi ga sicer namenili za čiščenje, pametni gospodinjski aparati, najsi bo to samočistilna pečica, napa z ultrazvočnim senzorjem za zaznavanje dima, luči na senzorje ali morda grelci z zavreto ali ohlajeno vodo, pa nam bodo prihranili toliko dela, da se bomo lahko v miru posvetili hobijem. 

Dobra postavitev kuhinje je zlata vredna  

Recept za dobro postavitev kuhinje je tisti, ki se prilagaja toku gibanja v prostoru in predvideva dovolj velik manevrski prostor za opravljanje posameznih nalog: pripravo jedi, kuhanje, shranjevanje, odlaganje odpadkov in čiščenje.  

Kadar govorimo o postavitvi kuhinje, so si strokovnjaki enotni, da je »zlati trikotnik« osnova vsake dobre kuhinjske postavitve. Trije glavni elementi: štedilnik s pečico, pomivalno korito in hladilnik, naj bodo postavljeni na vogalih nevidnega trikotnika. Idealno bi bilo, ko bi bile stranice med seboj oddaljene od tri do štiri metre; večje razdalje nas namreč utrudijo, pri manjših pa nam grozi, da se »spotaknemo«.

Površine, namenjene shranjevanju, naj bodo blizu te trojice - lonci in ponve pri polju za kuhanje, omare za shranjevanje živil pa blizu hladilnika. Noži naj bodo shranjeni v bližini delovne površine, idealno razmerje je 45 centimetrov stran od hladilnika in 30 centimetrov stran od štedilnika in pomivalnega korita.

Gladke površine

Pustite, da prostor objamejo mehke in brezhibne delovne površine. Akrilna smola ali nerjaveče jeklo sta idealna zaradi nevidnih stičnih robov, kar poenostavi čiščenje.  

Vgradno korito omogoča, da nered z delovnega pulta enostavno zdrsne v umivalnik. Odlična rešitev je povezava cevi z drenažnim sistemom, idealno pa bi bilo, ko bi tudi zaboj za smeti lahko bil povezan s prostorom, namenjenem smetem.

Poenostavimo si opravila

V idealnem svetu bi bile vse naprave shranjene v priročnih omarah, bile bi priklopljene in bi čakale na uporabo. Ker to običajno ni mogoče, je dobro imeti pri roki vsaj kakšen električni razdelilnik, ki nam bo omogočil uporabo več gospodinjskih pripomočkov hkrati.