Mozaik se je kot umetniška tehnika začel razvijati v času antike. Stari Grki in Rimljani so ga uporabljali za okraševanje notranjosti stavb, razcvet pa je doživel v času starokrščanskih bazilik in bizantinskega cesarstva. Z njim so mozaicisti krasili tla, stene, strope in zunanje stene sakralnih stavb.

mozaik1.jpg

Mozaik je umetniška tehnika, pri kateri na talno ali stensko površino oziroma druge vrste podlago lepimo barvne koščke kamenčkov, stekla, keramike in drugih materialov. Zaradi izjemne umetniške in estetske vrednosti se je mozaik ohranil vse do danes. Uporabljajo ga pri okraševanju sodobne arhitekture – zasebnih, poslovnih in javnih zgradb.

Impresivni učinki in reprezentativen videz

Čeprav je mozaik v notranjosti stavb rezerviran predvsem za reprezentativne objekte, ga lahko uporabimo tudi za ustvarjanje bolj impresivnih učinkov pri dekoraciji stanovanja. Z njim bomo poudarili dekorativne površine v interierju, hkrati pa bomo zaščitili talne in stenske površine.

mozaik2.jpg

Mozaik najpogosteje uporabljamo za kopalnice in wellness centre. Dekoracije iz kamenčkov, stekla ali keramike izpolnjujejo vse estetske in funkcionalne zahtev prostorov, v katerih so nujni visoko higienski in sanitarni standardi. Z njim lahko prekrijemo ves prostor ali poudarimo le posamezen detajl. Zadnje čase so priljubljene kombinacije raznobarvnih mozaikov okoli kopalniških ogledal nad umivalnikom.

Dekoracija notranjih prostorov

Kuhinjski prostor lahko prav tako oplemenitimo z mozaikom. Nanesemo ga na steno med delovnim pult in omarice. Lepo je, če se barve keramike ali kamenčkov ujemajo z barvami v interierju; tako bo vtis harmonije popoln.

mozaik3.jpg

Prefinjeni mozaiki so lahko tudi dekorativni element dnevne sobe. V takšne prostore lahko vključimo kamnite ali steklene mozaike, s čimer bomo naredili razliko s kopalniškimi dekoracijami, ki so večinoma keramične. Vendar pa to ni absolutno pravilo. S to dekorativno tehniko lahko ločimo tudi delovni prostor od prostora za sproščanje.

Sporočilno sredstvo za vse prostore

Spalnico bomo lepo dopolnili z mozaikom na steni, ki leži nasproti posteljnega vzglavnika. Za ta prostor so primerne umirjene barve in vzorci.

mozaik4.jpg

Mozaik je sporočilno sredstvo, ki ustvari lep vtis tudi ob vhodnih vratih in na stenah predsobe. Uporabimo ga lahko v katerem koli prostoru, z igro barv in vzorcev pa bomo dosegli neprecenljiv estetski užitek.