Pri izboru, v katerem so bile letos posebno močno zastopane hiše iz Evrope (med njimi slovenska lesena hiša v Podkorenu), je komisija upoštevala kakovost arhitekturne rešitve, inovativnost, vpetost v okolje, ekologijo in funkcionalnost.

Trajnostna odličnost finske hiše ob jezeru

lakesidehouse_5.jpg

V kategoriji trajnostna odličnost je s projektom hiše ob jezeru zmagal finski arhitekt Tuomas Toivonen iz arhitekturnega studia Now. Hiša je premišljeno umeščena v okolje, kjer na smotrn način izkorišča lokalne naravne danosti. Dovršeno arhitekturo nadgrajujeta uporaba recikliranih materialov za izolacijo in smiselna razporeditev prostorov.

lakesidehouse_4.jpg

Inovativna odličnost švedske mestne hiše

townhouse.jpg

Kot najboljšo v kategoriji inovativne odličnosti pa je žirija nagradila estetsko, funkcionalno in ekološko kakovostno mestno hišo arhitekta Eldinga Oscarsona iz Švedske, ki se na izviren način prilagaja površinsko zelo omejenim prostorskim možnostim.

Najlepše in najizvirnejše hiše z vsega sveta, ki so sodelovale na natečaju Hiše Awards, se predstavljajo na posebni razstavi na pohištvenem sejmu Ambient v Ljubljani, ki je odprt do nedelje.