Na razpis so prispele 503 oblikovalske rešitve iz 34 držav, komisija pa je izbrala 132 del iz 24 držav: Avstrije, Belgije, BIH, Brazilije, Cipra, Češke, Finske, Hrvaške, Italije, Kanade, Koreje, Latvije, Madžarske, Nemčije, Nove Zelandije, Poljske, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Švice, Tajvana, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije. Na razstavi bo izbor najboljših del predstavljen v treh skupinah: proizvodi (66 del), produktna grafika in informacijsko oblikovanje (20 del) ter zasnove (46 del).

bio1.jpg

Pomembno priznanje oblikovalcem

Zaradi visoko zastavljenih meril in strogega izbora pomeni uvrstitev na razstavo BIO 22 pomembno priznanje oblikovalcem in prijaviteljem. Ugledna mednarodna žirija v sestavi Vivian Cheng Wai Kwan (Hong Kong), Luigi Ferrara (Kanada), Malcolm Garrett (Velika Britanija), Peter Krečič (Slovenija) in Sanna Simola (Finska) je med razstavljenimi deli izbrala najboljša, ki jih bodo razglasili na nocojšnji otvoritvi, katere posebni gost bo oblikovalec Philippe Starck. Avtorji bodo prejeli najvišja oblikovalska priznanja BIO – zlate medalje BIO, častne pohvale, dobre zasnove in nagrado za študentsko delo.

bio2.jpg

Sprehod po razstavi najboljših oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let si bodo obiskovalci lahko popestrili z udeležbo na javnih strokovnih vodstvih, s predstavitvami razstavljenih izdelkov, z zabavnimi interaktivnimi aplikacijami, z »ustvarjalnicami« za otroke, ogledom projekcij oblikovalskih filmov ter spremljevalnih razstav. Med njimi so storitveno in informacijsko oblikovanje: primeri dobrih praks, lesena igrača, smer jug-jugovzhod: modno oblikovanje jugovzhodne Evrope in razstava del slovitega finskega oblikovalca Alvarja Aalta.

bio3.jpg

Zveneča imena na dosedanjih bienalih

Bienale industrijskega oblikovanja organizira Sekretariat BIO, ki je bil skupaj z bienalom ustanovljen leta 1963. Od leta 1972 deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki je nasledil Arhitekturni muzej Ljubljana. Na dosedanjih bienalih so predstavljali svoja dela oblikovalci, naročniki, proizvajalci in študenti z vsega sveta, med njimi tudi zveneča imena in podjetja, kot so Naoto Fukusawa Design, Ron Arad, Kazue Kawasaki, Marc Zanusa, Vitra Internationa, Ittala, Porsche Design Studio, Siemens, Elektrolux, Zanotta, Pininfarina, Ergonomidesign, Tupperware, Ikea in mnogi drugi.