Rokavica je vržena, seveda pa še zdaleč ne drži trditev našega bralca, da bi bile lesene talne obloge popularne samo v tujini. Priznati moram, da sem na prvi leseni terasi sedel že pred davnimi leti, in sicer v restavraciji ob gradu Žiče, spremljajoče fotografije lesenih zunanjih talnih oblog k omenjenemu članku pa smo posneli v okolici Litije. Še posebno zanimiv je lesen zunanji podest, posnet na Pristavi nad Stično. Ob zelo lepi stanovanjski hiši, grajeni v tradicionalnem slogu, je pred erkerjem oziroma izzidkom lesena nepokrita terasa, ki lastnikom ponuja čudovit letni vrt. Lesena talna obloga je potopljena v višino terena, kvaliteten les pa omogoča izhod na teraso kar v copatih.

Prav tako zanimiva je terasa, ki smo jo posneli pred brunarico na Voglu. Kvalitetno izdelana lesena terasa namreč že sama po sebi dokazuje, kaj pomeni kvalitetna gradnja in uporaba kvalitetnega materiala. Ki mu ne more do živega niti sneg ...

Posebno poglavje pa je les za fasade. Različen eksotičen les, ki je primeren za zunanje lesene talne obloge, namreč ni primeren za fasadne deske, kajti zaradi večje izpostavljenosti dežju in soncu dobi les drugačno barvo in taka fasada izgubi prednosti tega lesa, to pa je lepota desk. Fasade so namreč izpostavljene največjim termičnim obremenitvam. Zaradi tega za lesene fasade priporočajo termično obdelan les. Za kaj gre? Termična obdelava je najbolj zahtevna in vrhunska zaščita lesa. Praviloma se uporablja les iglavcev in ne tropski les (sibirski macesen, jesen, bor in smreka). Lahko pa se termično obdelan les uporablja tudi za zunanje lesene talne obloge.

Lesene obloge termično obdelajo pri različnih temperaturah glede na pričakovane pogoje uporabe, gre pa za temperature nad 200 stopinj Celzija. Termično obdelan les je kasneje nujno dodatno zaščititi z lazurnimi ali prekrivnimi barvami. Poznamo tri stopnje termične obdelave lesa. Prva je za les, ki ne bo izpostavljen dežju, druga stopnja predvideva občasno izpostavljenost, tretja pa največjo. Vse tri stopnje ne predvidevajo stika z zemljo, ki je za les »smrtonosna«, pri vsaki vgradnji pa ne pozabite na zračni medprostor med lesenim elementom in spodnjo nosilno površino.

Termično obdelan les je dolgo obstojen brez dodatnih zaščitnih premazov, vendar pa pod vplivom vremena oziroma UV-žarkov potemni, na površini razpoka in lahko se začne razvoj alg. Zato ga je treba dodatno zaščititi. Pigmentirani premazi zaščitijo les pred UV-žarki in sivenjem, kar pomeni, da ohrani naravni videz. Najpogosteje se za zaščito uporabljajo lak lazure z rjavimi pigmenti, ki se najbolj približajo barvi termolesa. Po obdelavi je les nekoliko temnejši. Nadaljnje vzdrževanje je odvisno od vrste uporabljenega zaščitnega sredstva. Priporočljiva je obdelava pred vgradnjo in takoj po njej. Potek vsake obdelave je odvisen od vrste premaznega sredstva in proizvajalca. Predvsem pa je treba upoštevati navodila (število in vrsta nanosa, pogoji pri obdelavi, predhodna obdelava …)