The Shard London Bridge, prvotno znano tudi kot London Bridge Tower, gradijo v predelu Southwark v Londonu. Ko bo predvidoma maja leta 2012 zgrajena, bo to najvišja zgradba v Evropski uniji. Njenih 87 nadstropij bo segalo kar 306 metrov visoko, zgradba pa bo v celoti obdana s stekleno fasado, od koder tudi njeno tretje ime - Shard of glass (kupa stekla).

111.400 kvadratnih metrov uporabne površine v zgradbi bo namenjene pisarnam in luksuznim stanovanjem, v futuristični stolpnici pa bodo tudi hotel najvišje kategorije, zdraviliški kompleks, restavracije, kavarne in prodajalne. Vsako nastropje je multifunkcionalno in se bo ponašalo z dvema zimskima vrtovoma, ki bosta prezračevana naravno. Na vrhu zgradbe, v 72. nadstropju, je predvidena odprta razgledna ploščad, naslednjih 15 nadstropji pa bo odprtih.

Mojstrovina italijanskega arhitekta Piana

Shard London Bridge je leta 2000 zasnoval znani Italijanski arhitekt Renzo Piano, gradijo pa ga na mestu kjer so prej stale  poslovne stavbe iz leta 1976, Southwark Towers. Leta 2009 so jih porušili in začele so se priprave na gradnjo novega objekta. Novembra letos je osrednje betonsko jedro že doseglo  68 nadstropij, kar pomeni okoli 235 metrov višine, jeklena konstrukcija okrog jekla pa sega že do 40. nadstropja.

Futuristično stavba oziroma mesto v malem, ki bo prvo navpično mesto na svetu, bo v celoti prekrito s steklom, ki bo njenim stanovalcem in obiskovalcem dajalo naravno svetlobo in jim omogočilo enkraten pogled na London.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.