Žrtve poškodb s pirotehničimi sredstvi so zlasti mladi. Srečamo se lahko z blagimi poškodbami, npr. povrhnje opekline. Lahko pa pride tudi do zapletenih poškodb, najpogosteje roke, ki zmanjšajo njeno funkcijo. Sočasno lahko pride tudi do poškodb obraza, izgube vida (če delec pirotehničnega sredstva prileti v oko) ali sluha. Zlasti nevarno je sestavljanje in lepljenje večjega števila različnih pirotehničnih sredstev ter lastna izdelava, predelava in dodelava. Pri tem uporabnik ne ve, kdaj bo nastala eksplozija, niti kako močna bo.

Bodi zvezda, ne meči petard

petarde1.jpg

Statistični podatki kažejo, da se je število kršitev uporabe pirotehnike po spremembi zakonodaje aprila leta 2008, ki je prepovedala metanje petard, zmanjšalo. Vendar pa se je v lanski sezoni število telesnih poškodb povečalo z deset na 23. Na srečo število poškodb pri otrocih že od leta 2006 naprej pada. Lani sta se zgodili dva lažji, konec prejšnjega tedna pa je še pred uradno dovoljenim začetkom uporabe pirotehničnih sredstev eksplozija iz pločevinke ranila tri osnovnošolce na Brezovici.

Policija izvaja številne preventivne akcije z naslovom Bodi zvezda, ne meči petard, pri katerih sodelujeta tudi ministrstvo za šolstvo in šport ter Inštitut za varovanje zdravja. Otroke v osnovnih šolah učijo o varni uporabi ter o nevarnostih, ki jih predstavljajo petarde. V teh dneh pa inšpektorat za notranje zadeve in tržni inšpektorat izvajata tudi poostren nadzor nad prodajo pirotehničnih izdelkov. Kupce opozarjata, naj bodo pri uporabi pirotehničnih izdelkov pozorni, če učinek izdelka ne bo takšen, kot je napisan v navodilu za njegovo varno uporabo. Inšpektorji so že odkrili varnostno in tehnično dvomljive izdelke, zato bodite posebno pozorni.

Ne kupujte pirotehnike na črnem trgu!

poskodba.jpg

Pirotehnične izdelke kupite pri tistih trgovcih, ki imajo dovoljenje za prodajo. Večino telesnih poškodb povzročijo ravno petarde, kupljene na črnem trgu. Zato tržni inšpektorat izvaja poostren nadzor nad prodajo pirotehnike na črno in oglaševanje le-te. Nadzoruje tudi spletne strani, ki vse pogosteje ponujajo take izdelke, in nezakonit uvoz le-teh. Policisti so lani zasegli kar 110.706 kosov prepovedane pirotehnike in izrekli 171 kazni, ki za fizične osebe znašajo od 400 do 1200 evrov. Čeprav so kazni visoke, pa je zanimanje za petarde še vedno veliko, trdijo prodajalci.

S pravim pristopom, ozaveščanjem staršev, učiteljev, akcijami, kot je Bodi zvezda, ne meči petard, ter usmerjanjem prostega časa in odvečne energije mladostnikov v bolj konstruktivne dejavnosti lahko nepotrebne poškodbe zaradi pirotehničnih sredstev zmanjšamo na minimum.