Drsna vrata

Drsna vrata so rešitev, ki jo povezujemo predvsem z vgradnimi omarami, nemalokrat pa ima tudi klasično pohištvo drsna vrata. Pri višjih in nižjih omarah. Seveda je pri takem pohištvu zelo pomembna kakovost drsnih vodil, vsaj tako pa tudi samo oblikovanje pohištva. Ampak vse prednosti vgradnih omar z drsnimi vrati dosežemo le pri omarah, ki so, kot bi rekli, od tal do stropa.

Vgradne omare lahko vgrajujemo v prostore, visoke do 264 cm. V višjih prostorih je treba omaro nadgraditi z dodatnim drsnim sistemom ali jo podložiti z nizom širokih predalnikov. Pri višjih stropih lahko uporabimo stropne distančnike in zgornje vodilo prekrijemo z masko. Vgradno omaro lahko postavimo v stensko nišo, lahko pa jo omejimo tudi s stranico na eni ali na obeh straneh. Temeljno pri drsnih vratih so seveda vodila vrat. Za boljša veljajo vrata, pri katerih je omogočeno drsanje po spodnjem vodilu, saj je trajnost takih vodil daljša, odpiranje pa lažje in enostavnejše. Vrata v tem primeru ne visijo na zgornjem vodilu. S tem se izognemo morebitnim okvaram.

Izkoriščen prostor

Bistvo vgradnih omar je popolnoma izkoriščen prostor od tal do stropa. Praviloma so globlje od klasičnih, lahko so prave garderobne sobe, seveda pa to ni obvezno. Vgradne omare tudi na povsem drugačen način oblikujejo prostor kot klasične, in to je treba upoštevati. Ob vsem tem pa je vzdrževanje čistoče pri teh omarah bistveno bolj enostavno. Ker omare nimajo odprtega podnožja in torej segajo do zidu in do stropa, se na teh mestih ne more nabirati prah. Na hrbtni steni je priporočljiv oplesk s posebno pralno barvo, ki ne pušča madežev na obleki, vzdrževanje z mokro krpo pa je izredno preprosto.

Elementi in oblikovanje

Zaradi praviloma globljega prostora v omari priporočamo tudi temeljit premislek o ureditvi notranjosti omare. Tukaj vam bodo z veseljem svetovali prodajalci oziroma proizvajalci, pri tem pa ne pozabite, da je prav urejenost notranjosti vgradnih omar ena temeljnih prednosti tega pohištva. Tu gre za številne možnosti izbire in kombinacij notranjih elementov: od navadnih in izvlečnih polic do predalov, različnih obešalnikov, notranje razsvetljave in drugih dodatnih elementov.

Ob vsem tem pa moramo, ne kot zadnje, pomisliti tudi na oblikovne možnosti vgradnih omar. Na prvem mestu je treba upoštevati, da gre za omare, ki so zaprte od tal do stropa. Vrata so lahko po višini le iz enega dela ali deljena, prilagajati je mogoče tudi njihovo širino. Kombinacije materialov vrat pa so praktično neskončne. Različne barve, materiali, lesni ali barvni dekor, steklo, zatemnjeno steklo, ogledalo, pleksi steklo dopuščajo oblikovanje po vaši želji in oblikovalčevih nasvetih. In tako ob nakupu mislite na vse. Na notranjost omare in tudi na to, kako bo sedla v vaš prostor ...