Država sanja o sodobni gradnji z zgradbami, ki bodo najmanj 25 odstotkov energije pridobile iz obnovljivih virov, ob tem pa se požvižga nad številnimi stanovanji, ki jih lastniki ogrevajo z neprimernimi plinskimi pečmi in je samo vprašanje časa, kdaj bo spet kdo umrl. Če ne verjamete, vam lahko kar v Erjavčevem ministrstvu povedo, kje so ta ogrožena stanovanja. V Ljubljani, Kranju, Izoli, Domžalah in še kje. Vedo, naredijo pa nič ...

Poletno senčenje

Ampak ostanimo pri poletnem senčenju. Kdor ima strešno okno obrnjeno na jug, je že dodobra spoznal pomen senčenja, kajti strešna okna morajo imeti zunanje senčilo ali roleto. Da preprečimo segrevanje stekla in sevanje toplote v notranjost. Strešna okna so že v preteklosti vedno narekovala trend najkakovostnejših oken (zaradi največje obremenjenosti) in podobno je tudi na področju zunanjih senčil.

Okna, obrnjena na južno stran, morajo biti zasenčena z zunanje strani. S tem preprečimo direktno segrevanje stekla in sevanje toplote v notranjost, poleg tega se ob senčilu ustvari delni zračni tok, ki dodatno ohlaja steklo. Danes se dogaja, da nekdo nabavi stavbno pohištvo s kakovostnim steklom, pred vročino pa prostor zaščiti le z notranjim senčilom in ga potem ohlaja s klimatsko napravo. Notranja senčila zmanjšujejo osončenost, kar se tiče preprečevanja vdora vročine v prostor, pa so neučinkovita. In ko so nas tako polna usta zmanjševanja izpustov v zrak, država ni niti najmanj pozorna na možnost zmanjševanja pregrevanja stanovanj in s tem tudi zmanjšanja porabe energije za hlajenje z zunanjimi senčili. Kajti danes v svetu in tudi Sloveniji beležimo največjo porabo energije ravno poleti. Zaradi hlajenja.

Žaluzije

Pojdimo po vrsti in poglejmo nekatere tipe senčil. Žaluzije so lahko notranje ali zunanje. Zelo so priljubljene notranje, vendar, kot smo že opisali, ne pozabite, da preprečujejo le vdor svetlobe v prostor, ne pa tudi toplote. Notranje žaluzije so enostavne za montiranje, lamele so lahko široke 16 ali 25 mm, aluminijasti trakovi pa so debeli okoli 0,22 mm. Zunanja senčila imajo lamele široke 50, 65, 75, 80 mm in debelejše, upravljate pa jih lahko z vrvico, monokomandnim pogonom ali elektromotorjem.

V preteklosti so bile posebno priljubljene rolete, ki so bile praviloma lesene. Danes so narejene iz sodobnih materialov, večinoma aluminija, redkeje še vedno iz plastike. Poleg tega, da so učinkovita zaščita pred soncem, z roletami tudi povečamo protivlomno zaščito, vendar morajo biti opremljene s protivlomnimi vzmetmi, ki preprečujejo dvig rolete z zunanje strani. Osnova so varnostne vzmeti, najceneje dosežemo večjo varnost z enostavnimi notranjimi zapirali, najelegantnejša zaščita pa je s protivlomnimi vzmeti.

Rolete in komarniki

Zagotovo se številni spomnite priljubljenih notranjih rolet, ki so bile praviloma zelene, nekatere sodobnejše pa že svetlejših barv. Princip rolete se uporablja pri učinkovitih notranjih in zunanjih screen senčilih, bistvo pa je sodoben in kvaliteten sistem za dviganje in spuščanje senčila, poleg sodobnih materialov.

Naj v tem kontekstu omenimo še zaščito prostorov pred komarji. Ti so lahko poleti izjemno zoprni in se proti njim borimo z različnimi sredstvi. Najlažje in predvsem brez obremenjevanja okolja komarjem preprečimo »vstop« v stanovanje s komarniki, posebnimi mrežami, ki jih namestimo na okna. Saj, kaj je lepšega kot odprta okna ali vrata brez strahu, da bi vas začel nadlegovati kakšen komar, muha ali druga žuželka. Sistemi so različni, lahko se odločite za fiksne komarnike, zelo uporabni so tudi rolo komarniki, za velika balkonska vrata ali vrata na terasah pa so posebno primerna drsna vrata z mrežo proti komarjem. Izum, ki se uprablja že desetletja, proizvajalci pa so s sodobnimi sistemi zapiranja so poskrbeli za večjo dostopnost in uporabnost komarnikov. Žal pa so premalo izkoriščeni in premalokrat nameščeni v naših domovih. Saj, povsem mimogrede. Kolikokrat ste videli na televiziji reklamo za sredstvo proti komarjem in kolikokrat za komarnike? In smo spet na začetku. Tudi glede zmanjšanja izpustov.