Naj večerno delo ne škodi očem

teen_room3.jpg

Ker najstniki veliko časa preživijo pred računalnikom in za knjigami, v prvi vrsti potrebujejo kvaliteten stol in delovno mizo. Idealno je, če je prostora dovolj, da sta lahko računalniška in pisalna miza ločeni, saj za delo z računalnikom potrebujemo drugačno osvetlitev kot za branje. Če je prostor majhen, si omislimo kotno postavitev mize ali morda le dovolj veliko mizo.

Za obe vrsti študija je najbolj ustrezna razpršena oziroma mehka svetloba, ki ne povzroča bleščanja. Za branje je primerna postavitev pisalne mize s čim več naravne svetlobe, najbolje pod oknom. Pisalna miza je lahko umeščena tudi levo ali desno od okna – za desničarje je ustrezna postavitev desno od okna (in obratno), saj tako preprečimo, da bi si otrok delal senco pri pisanju. Za delo v času, ko ni dnevne luči, je poleg drugih svetil pomembna tudi kvalitetna namizna svetilka s »toplo« oziroma mehko svetlobo, čim bolj podobno naravni. Namizna svetilka naj bo pri desničarjih na levi strani mize in obratno.

Kakšno je ergonomično sedenje?

teen_room2.jpg

Pri delu z računalnikom je ustrezneje, da zaslona ne postavljamo pred okno ali proti oknu (zaradi odseva), saj bleščanje povzroča utrujenost oči. Računalniški zaslon tako po možnosti postavimo pravokotno na okno. Pri delu z računalnikom je prav tako pomembno, da je zgornji del zaslona v višini oči, saj jih tako najmanj utrujamo. Med osvetlitvijo okolice in zaslona ne sme biti prevelike razlike.

Stol naj omogoča varno sedenje, opremljen naj bo s prilagodljivim naslonjalom za hrbet in sedalom z možnostjo nastavitve višine. Stol naj bo nastavljen na višino, da so lahko stopala plosko na tleh, noga v kolenu pa upognjena pravokotno na tla. Če ima stol kolesca, potrebuje tudi ustrezno talno podlago, ki se s pogostim premikanjem ne bo obrabljala.

Soba, ki ni le za študij

teen_room1.jpg

Mladinska soba poleg dela za šolo ali študij ponuja tudi prostor za druženje in zabavo. Postelja v mladinski sobi naj bo dovolj velika, da lahko na njej prespi tudi kakšen obisk. Dobra rešitev za manjše sobe je lahko raztegljiv vzmetni kavč, ki čez dan omogoča druženje ali posedanje, ponoči pa se spremeni v ležišče. Če prostor omogoča, lahko namesto klasičnega ležišča namestimo pograd oziroma visoko ležišče, prostor pod njim pa izkoristimo za postavitev mize ali omare. Ob ležišču je priporočljiva tudi svetilka za branje.

Omare v mladinski sobi naj bodo čim bolj raznolike in z več policami. Tako bodo na svojem mestu študijsko gradivo, rolerji in oblačila. Ker je garderoba pogosto pomemben del najstniške identitete, naj bodo garderobne omare čim bolj pregledne in dostopne. Dobra rešitev so kotne vgradne omare, ki jih pregradimo z vmesno steno ali drsnimi vrati. Enostavnejše pospravljanje omogočijo poličke ali odprti regali za odlaganje knjig ali drobnarij. Stene naj omogočajo pogosto menjavo slik oziroma plakatov, saj mladostniki hitro spreminjajo svoj okus. Pohištvo s kolesci, kot so denimo omarice ali postelja, bo omogočilo lažje premikanje pohištva po sobi, ki se tako povsem prilagodi okusu uporabnika.

Podrobnosti prepustimo uporabniku

teen_room5.jpg

Izbiro dodatne opreme in dekoracije v sobi je najbolje prepustiti mladostniku, saj bo v njej preživljal večino časa, ko je doma, enako velja za barve.  Dodatne blazine za sedenje na tleh ali sedalne vreče bodo prijazno sprejele tudi obiske. Za mir v spodnjem nadstropju lahko poskrbi preproga ali pravilno izbrana talna obloga.

Zabavne naprave za elektroniko lahko »poskrijemo« v omare ali jih namestimo na stene, kjer zavzamejo najmanj prostora. Sobo lahko popestrimo tako z barvami kot z drobnimi dodatki, na primer z zanimivimi stojali za zgoščenke, dekorativnimi blazinami, morda vzorčastimi frontami na omarah ali vzorčastimi tapetami in domišljijskimi stenskimi poslikavami.