Recepte za špansko pojedino so nam zaupali v španski restavraciji Don Felipe v Ljubljani.

Tortilja − krompirjeva omleta

tortilja.jpg

Sestavine (za štiri osebe):
1 kg krompirja
10 jajc
1 čebula
sol, poper, peteršilj

Priprava:
Olupimo krompir, ga narežemo na kolobarje in blanširamo v olju do mehkega. Dobro ga odcedimo. Posebej prepražimo na drobno narezano čebulo. Krompir, čebulo, jajca, sol, poper in peteršilj dobro zmešamo. Dobljena zmes mora biti sočna. V ponvi segrejemo olje in z zajemalko dajemo v ponev zmes. Oblikujemo omleto in popečemo na vsaki strani. Omleto večkrat obrnemo.

Kalamari v paradižnikovi omaki

kalamari.jpg

Sestavine (za štiri osebe):
100 g kalamarov
0,5 dcl belega vina
50 g paradižnika
10 g masla
ščepec soli in popra
0,1 l olivnega olja
5 oliv

Priprava:
Kalamare popražimo, zalijemo z belim vinom, dodamo narezan paradižnik, olive, maslo, sol, poper ter vse skupaj dušimo, dokler se omaka ne zgosti. Postrežemo na krožniku in pokapamo z olivnim oljem.

Nadevane bučke

bucke.jpg

Sestavine (za štiri osebe):
1 bučka
50 g tunine v kosih
0,1 dcl olivnega olja
50 g dimljenega lososa
50 g morskih sadežev
polovica čebule
strok česna
1 dcl tekoče nesladkane smetane
50 g kozjega sira, narezanega na rezine
ščepec soli in popra

Priprava:
Bučke narežemo na kose, jih izdolbemo in popečemo na žaru ali v ponvi. Istočasno nadev pripravimo tako, da v mešalniku sesekljamo vse sestavine razen sira, jih prepražimo na olivnem olju in nadevamo v izdolbene bučke. Kozji sir popečemo na žaru in položimo na bučke. Pokapamo z omako reduciranega rdečega vina in sladkorja ter okrasimo z ocvrto rukolo.

Še več slastnih receptov najdete vsako sredo v novi številki priloge Nika.