Pomen estriha

Še preden se posvetimo prednostim in slabostim posameznih izvedb parketa, si oglejmo pripravo tal, na katera bomo položili parket. Estrih mora biti seveda poravnan po gradbenih standardih, malomarno položen bo zahteval večje izravnave in s tem povezane stroške. Izvajalci navajajo primere, ko so zaradi nekvalitetno izdelanega estriha nanj nanesli tudi do pet centimetrov izravnalne mase. Manj znana je pomembnost vlažnosti estriha. Ta se preverja z električno ali karbidno metodo, ki je natančnejša. Košček cementne malte oziroma materiala, iz katerega je narejen estrih, damo v posebno komoro, v katero položimo karbidno ampulo in jo s tresenjem s pomočjo kovinskih kroglic v njej razbijemo. Zaradi reakcije med karbidom in vlago estriha nastane plin acetilen. Spremembo tlaka, ki ga pokaže manometer na komori, preračunamo v odstotek vode v estrihu – če ta presega 2 odstotka, je potrebno sušenje oziroma namestitev parne zapore, ki zadržuje vlago. Občutljivost za vlago se od izvedbe do izvedbe parketa razlikuje, v vsakem primeru pa je zahtevana vlaga dvoodstotna in ne sme biti višja.

Parket – prednosti in slabosti

Parkete lahko razdelimo v tri skupine: lamelne, gotove in klasične. Slednji se uporablja vse manj, saj se vse bolj uveljavlja gotovi parket, ki ne potrebuje brušenja in lakiranja. Ta večslojni parket namreč zlepijo (sestavljen je iz več slojev) in obdelajo že v tovarni. Zaradi hitrega polaganja (večjih plošč) je zelo priljubljen zlasti pri obnovah, saj je delo hitro, tiho in čisto. Slaba lastnost takega parketa je njegova občutljivost za zračno vlago – ta mora biti okoli 50- do 60-odstotna. Nizka relativna zračna vlaga se pojavi zlasti pozimi ob ogrevanju s centralno kurjavo, pri gotovem parketu pa se v neugodnih razmerah lahko pojavi konkavno ukrivljanje. Obnavljanje je pri zmernejših poškodbah uspešno, a vseeno manj kot pri klasičnem parketu, pri katerem je odpravljanje takšnih nepravilnosti lažje. Zaradi manjših elementov se klasičen parket ne krivi, zato za popravilo takšnih poškodb na masivnem parketu zadošča tako imenovano »pranje«. Podobno kot gotovi parket je izdelan tudi lamelni parket, kjer gre za kombinacije lamelnih deščic, ki so zlepljene v obliki kvadratov, ki se izmenjujejo vzdolžno in prečno. Lamelni parket je vmesna rešitev med klasičnim in gotovim, saj omogoča hitrejše polaganje in je manj občutljiv za vlago kot gotovi parket.

Polaganje

Vse bolj razširjen je plavajoči način polaganja gotovega parketa, saj je to najhitrejši način. Prednost gotovega parketa je tudi njegova nezahtevnost, kar zadeva podlago. Polagamo ga lahko neposredno na estrih, čeprav je smotrno izkoristiti prilagodljivost takšnega parketa in ga položiti na zvočno izolacijo, ki blaži prenos zvoka. Lamelni in klasični parket zaradi manjše površine posameznega elementa ne omogočata plavajočega polaganja, zato ju lepimo neposredno na podlago. Tudi pri lamelnem parketu podlaga ni zahtevna, saj ga lahko lepimo na vsako trdo podlago, na katero pred lepljenjem položimo pluto ali izolacijsko peno.

Parket v dom prinaša del narave. Je relativno naravno obdelan in brez umetnih primesi, kot so plastika in agresivna lepila. K vzdržljivosti pripomore kvalitetna izvedba polaganja, vse to pa je zaman, če kasneje ne zagotovimo primerne zaščite in mu skozi leta uporabe ne namenimo primerne skrbi. V naslednji številki bomo zato predstavili možnosti lakiranja in nege parketa ter si ogledali še laminat, nekoliko bolj ekonomično talno oblogo, z njegovimi prednostmi in slabostmi.