Zimski vrt vizualno povezuje notranjost in zunanjost stavbe, ki je tako bližje naravi. Takšna hiša ali poslovna zgradba ponuja svojim prebivalcem oziroma uporabnikom sproščeno bivalno in delovno okolje, ki je polno pozitivne energije. Če je zimski vrt pravzaprav nadaljevanje dnevnega prostora, potem je najbolje, da sta slogovno usklajena.

Glede na to, da konstrukcija zimskega vrta in njegovi materiali v veliki meri narekujejo videz in slog, je dobro vedeti, da tržišče poleg kovinskih in lesenih elementov ponuja tudi kombinacijo obeh materialov. To predvsem olajša notranjo ureditev prostorov. Oglejte si nekaj idej, kako v zimskem vrtu uživati skozi vse leto.

Romantična pravljica

zimski_vrt2.jpg

Vsem, ki radi uživajo v romantičnih doživetjih in bi radi svoj zimski vrt spremenili v pravljični kotiček, predlagamo, da prostor obložite s svetlim parketom ali črno-belimi keramičnimi ploščicami. K temu dodajte le nekaj kosov pohištva: velike pletene naslonjače v beli barvi z velikimi in prav tako belimi okrasnimi blazinami, dodajte še belo klubsko mizo manjših dimenzij, na katero boste lahko odložili čaj in najljubšo knjigo.

V takšnih zimskih vrtovih se izogibajte preprog in klasičnih grelnih teles. Namesto njih se rajši odločite za električni kamin s pridihom retra. Lončnice postavite v večje okrasne lonce belih, vijoličnih ali nežno zelenih barvnih odtenkih. Lepo bo, če boste ob eno izmed stekel postavili odsekano brezovo deblo, ki naj sega od vrha do tal. Postavite obenj bršljan, ki naj se razraste in dopolni postavitev. Za večerne užitke dodajte še lepo svetilko, ki naj bo prav tako videti starinska.

Sodobni elementi za nemotene užitke v zimskem vrtu

Sive ali temno sive lesene talne obloge ali pa morda tudi sodobno oblikovane keramične ploščice v temno sivi barvi, ki posnemajo videz kamna ali betona, bodo imenitna osnova za modernejšo postavitev v zimskem vrtu. Velike steklene stene, ki jih lahko odpiramo in zapiramo, so brez vidnih spojev in nam bodo omogočile neomejen pogled v naravo. Če v bližini vrta stojijo velika drevesa ali bujno rastoče rastline, predlagamo, da ga ne obremenjujete s preveliko količino lončnic.

Moderen videz interjerja boste najlažje dosegli z ravnimi linijami pohištva in nekaj zelenimi rastlinami. Tudi okrasni lonci naj bodo enostavnih linij. Pohištvo – stoli, miza, knjižne police - naj bo izdelano iz svetlega lesa, lepi pa bodo tudi transparentni oziroma stekleni kosi.  Vključite tudi več različnih virov svetlobe.

Orientalski pridih

zimski_vrt3.jpg

Vsem, ki radi uživate v pravem pomenu besede, predlagamo, da premislite o orientalskem slogu nizkega pohištva, množici debelih okrasnih blazin,  nametanih po tleh, in okroglih kovinskih ali lesenih mizicah. V takšen slog ureditve zimskega vrta se bodo lepo podale pisane preproge, luči v maroškem slogu s pisanimi stekli… Vključite tudi nekaj okrasnih rastlin v lončkih, pod katere postavite volnene ali podstavke iz blaga. Stene pobarvajte v barve terakote ali starega vina, tla in stene pa lahko polepšate tudi z barvnimi keramičnimi ploščicami in dodate nekaj dekorja v podobi keramičnih vrčev, amfor…

Stara dobra klasika

Vsem, ki bi radi teraso ali balkon spremenili v zimski vrt, ki bo hkrati tudi jedilnica, predlagamo, da v postavitev vključijo pohištvo klasičnih linij, dvobarvne keramične ploščice, visoke odprte vitrine za posodo, umivalnik starinskega videza, velik okrogel lestenec in številne rastline v okrasnih loncih v barvi medu. Lepo bodo videti tudi rastline, ki bodo visele s stropa in starinske ptičje kletke.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.