Dostop z invalidskim vozičkom

lift.jpg

Povprečen invalidski voziček meri 70 krat 120 centimetrov, za obračanje pa potrebuje 150 centimetrov prostora v premeru. Pri tem je treba vedeti, da je največja višina, ki jo lahko oseba na invalidskem vozičku doseže, 180 centimetrov, največji doseg bočne širine pa znaša 60 centimetrov.

Invalidne osebe velikokrat naletijo na viro že pri vstopu v zgradbo in nato do svojega stanovanja. Za obvladovanje višinske razlike lahko uporabljamo klančine, dvigala in platforme. Klančine, ki jih je pri nas malo, pa še tiste so večinoma nepravilno zgrajene, dopuščajo premagovanje višinske razlike samo do 120 centimetrov. Dopuščen nagib znaša 5 odstotkov, njena minimalna svetla širina v zunanjih prostorih mora znašati najmanj 120 centimetrov, v notranjih prostorih pa najmanj 90 centimetrov.

Dovolj prostora za obračanje

vozicek.JPG

Vsak prostor v stanovanju mora imeti prosto površino za gibanje v radiju 150 centimetrov, ki omogoča obračanje invalidskega vozička brez težav. Za neovirano gibanje z vozičkom morajo biti hodniki široki najmanj 120 centimetrov, vhodna stanovanjska vrata pa 110 centimetrov. Druga vrata so lahko ožja, vendar ne ožja kot 80 centimetrov.

Invalidi na vozičku bodo lahko kuhinjo uporabljali, če se bodo v njej lahko gibali brez težav, zato naj bo razmik med kuhinjskimi elementi najmanj 150 centimetrov. Delovni pult je izveden konzolno – s spodnjo ploščo na višini 70 centimetrov in z zgornjo, globoko ne več kot 50 centimetrov, na največji višini 85 centimetrov. Spodnji rob zgornjih visečih elementov naj bo na višini 120 centimetrov, da jih invalidi dosežejo z vozička, kuhinjska miza pa naj bo dolga najmanj 150 centimetrov.

Spalnica in prilagojena kopalnica

disabled_bathroom.jpg

Tudi v spalnici je treba zagotoviti dovolj prostora za obračanje vozička, zato mora biti pred posteljo 150 centimetrov prostega prostora. Ko opremljate stanovanje za invalida, ne pozabite na neovirano odpiranje omar, pred katerimi naj bo 120 centimetrov prostora.

Kopalnica je po navadi prostorsko najbolj zapostavljen del stanovanja, pri načrtovanju opreme za invalide pa s prostorom ni mogoče varčevati. Prostor za prhanje mora biti brez pregrade, velik najmanj 90 krat 90 centimetrov, vanj pa namestimo vodoodporen preklopni sedež na višini 45 do 50 centimetrov, ki olajša higieno. Straniščna školjka mora biti na višini 45 do 50 centimetrov, ob njej pa držali na vsaki strani. Pred školjko in umivalnikom naj bo vsaj 90 centimetrov prostora.

Najštevilčnejša manjšina na svetu

Današnji dan je za mednarodni dan invalidov oktobra 1992 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Letos ga zaznamuje geslo "Držati obljubo: vključevanje invalidov v razvojne cilje tisočletja do leta 2015 in naprej". Po podatkih slovenskega statističnega urada trenutno okoli 10 odstotkov svetovnega prebivalstva oziroma okoli 650 milijonov ljudi živi z invalidnostjo. V Sloveniji je okoli 170.000 invalidov, v Evropski uniji pa jih je okoli 80 milijonov ali 16 odstotkov vsega prebivalstva.