Šaši in trsje sodijo med manj zahtevne rastline. Lahko jih sadimo posamezno ali v grmu. Pogosto so zelene, rjave in umazano bele barve. So trajnice, zato jih ni treba saditi vsako leto znova. V poletnih dneh, ko se na vašem vrtu s pisanimi cvetovi bohotijo druge rastline, niso prav nič nadležne, saj s svojo neizrazitostjo ne pritegnejo pogleda. Večina teh rastlin uspeva v hranljivih in vlažnih tleh. Nič nenavadnega ne bo, če jih boste zasledili tudi v naravi. Najpogosteje jih najdemo v bližini močvirij in na vlažnih poljih. Prav tako jim ustreza sončna lega.

Najbolj vam bodo hvaležne, če jih boste posadili v poletnih mesecih, saj večina sort izvira iz krajev s toplim podnebjem, zato potrebujejo za začetek svoje rasti višje temperature. Ko odcvetijo, jih je priporočljivo zaščititi pred nizkimi zimskimi temperaturami. Tudi razmnoževanje je zelo enostavno. V poletnih in tudi jesenskih dneh jih enostavno razmnožujemo z delitvijo koreninskega sistema. Lahko pa pri okrasnih travah tudi zberemo seme, ko se socvetja posušijo in razprejo.

Obstajajo številne vrste šašev in trsja, najpogosteje pa na vrtu srečamo rogoz in pampaško travo. Atraktivne jesenske barve ponuja andropogon ali viteška trava. Ker so rastline visoke rasti, jih radi kombiniramo kot ozadje drugim rastlinam. Seveda obstajajo tudi rastline nižje rasti, kamor denimo uvrščamo jajčasti lisičji rep (Lagurus ovatus), ki dobro uspeva na soncu. Njegovi mehki cvetni klaski so dolgi nekaj centimetrov in s svojo obliko ter mehkobo spominjajo na zajčje repke, v višino zraste do 45 cm.

Nižje trave so primerne kot pokrovne rastline na gredah, lahko jih sadimo tudi v cvetlična korita kot dopolnilo k balkonskemu cvetju. Bilnica (Festuca glauca) zraste do višine 30 cm in je primerna za sušno rastišče, pa tudi kakšna srebrnosiva vilovina (Sesleria caerulea) bo primerna za v korito, saj zraste le do 10 cm v višino.

Kljub vsemu pa mnogi vrtnarji prisegajo na kitajski šaš. Variegatus je rastlina, ki jo krasijo zelo zanimivi ozki, belo-zeleni listi, medtem ko ima zebrasta trava na zelenih listih rumeno-bele proge. Vsekakor pa vam svetujemo, da kitajske šaše sadite ob vodi. Zelo atraktivna je tudi pisana trska, ki lahko zraste do višine 3 metrov. Ima ozke, dolge suličaste liste s progami rumene in bele barve. Primerna je za prekrivanje dolgočasnih zidov ali kot ozadje drugim rastlinam. Ustrezata ji sončna lega in vlažna hranljiva zemlja. Pred zimo jo ustrezno zaščitimo.

Seveda pa te rastline niso primerne zgolj za okras v vrtu ali dvorišču. Primerne so tudi kot rezano »cvetje« v večjih vazah, saj lahko iz njih sestavimo preprost, a zelo lep jesenski šopek.