Vkopane ekološke hiše dokazano oddajajo 70 odstotkov manj ogljikovega dioksida ter imajo izrazito majhen vpliv na okolje. To pomeni, da so zgrajene iz naravnih materialov in recikliranih materialov. Projekt temelji na samogradnji in omogoča izbiro štirih tipov hiš.

hobit1.jpg

Vas je energetsko popolnoma neodvisna. Stanovalci vodo pridobivajo iz okoliških vodotokov, ki jih filtrirajo, ter deževnice. Elektriko pridobivajo s solarnimi paneli ter obnovljeno  vodno turbino. Goriva pa dobijo s kompostiranjem ter sajenjem posebnih trav, ki pospešujejo razgradnjo v metan.

hobit3.jpg

Življenje v Lammasu teče počasneje, ljudje opravljajo preprosta del kot včasih ter živijo od zemlje. Tako lahko na tržišču najdete njihove drevesne hišice in obrtniške izdelke. Skratka, živijo prav lepo in zelo uspešno.

hobit4.jpg

In zakaj bi se odločili za vkopano hišo? Odgovor je izjemno kratek in jedrnat - zemlja vas pozimi greje, poleti pa hladi. Njena konstantna temperatura je 7 stopinj Celzija. Pa tudi relativna vlaga bo vedno enaka in mikroklima odlična, poleg tega ne boste vplivali na okolje z gradnjo v zrak. Predvsem pa: to je najcenejši način gradnje.

hobit5.jpg