Močno razširjen alternativni vir električne energije je agregat – naprava, ki mehansko energijo pretvarja v električno. Tokrat smo pozornost namenili Hondinim agregatom, ki so glede na namen in zmogljivosti razporejeni v tri razrede. Preizkus smo opravili v podjetju AS Domžale Moto center d.o.o., distributerju za Hondo Power Equipment s sedežem v obrtni coni Trzin. Na več modelov smo priklopili nekatere najbolj običajne električne naprave, za bolj nazoren prikaz odzivnosti in moči agregata pa smo kot drugi porabnik priklopili še 500-vatni žaromet.

Kompaktni agregati Honda – temelj ponudbe

Najprej smo preizkusili nekaj kompaktnih agregatov. Močna šasija že na oko daje vedeti, da so to zelo vzdržljivi stroji. Zagnali smo EC2000, enofazni kompaktni agregat, ki predstavlja vstopni model v nabor Hondinih agregatov. Nanj smo priklopili žago za železo in referenčni žaromet. Delo z žago ni bilo moteno, žaromet pa je pokazal precejšen padec napetosti. Ob zagonu žage je agregat potreboval približno eno sekundo, da je prilagodil moč in je žaromet zasvetil s polno močjo. Takšen padec napetosti precej omejuje uporabo takšnega agregata, ki ni najbolj primeren za občutljive električne naprave, zato pa zadostuje za priklop manj zahtevnih porabnikov – mešalca za beton, žag, vrtalnikov ali grelnih teles.

Iz te skupine agregatov smo preizkusili še model ECMT7000, ki ga poleg večje moči odlikuje še najdaljša avtonomija delovanja med Hondinimi kompaktnimi agregati. Njegov rezervoar ima prostornino več kot 23 litrov, kar zagotavlja 12 ur avtonomije pri največji obremenitvi. Ta znaša 7 kVA pri 400 voltih in 4 kVA pri 230 voltih. ECMT7000 je najmočnejši Hondin agregat, sicer pa AS Domžale zastopa tudi belgijsko podjetje Europower, ki ponuja agregate celo do 40 kVA moči. Da bi agregat Honda ECMT7000 dodatno obremenili, smo z električnim razdelilcem nanj priklopili tri porabnike – žaromet, vrtalnik in pnevmatsko kladivo. Čeprav sta si oba modela iz te skupine mehansko zelo podobna, je bila moč pri drugem izrazita prednost, saj je žaromet pri vklopu obeh strojev le nekoliko trznil, nato pa ponovno svetil s polno zmogljivostjo.

Regulacija – sinonim za kvaliteten električni tok

Testiranje smo nadaljevali z agregati z regulacijo napetosti. Ponovno smo izbrali dva modela, EM30 in najmočnejšega iz razreda, EU65iS. Za stabilno napetost prvi skrbi s CYCLO-konverterjem, drugi pa z inverterjem. Zaradi stabilizacije napetosti je ta razred posebno primeren za občutljive stroje, ki potrebujejo kvaliteten električni tok, med katere sodijo različne naprave z napredno elektroniko, mi pa smo preizkusili varilni aparat. Zaradi nuje po enakomernem varu tudi ta potrebuje stabilen električni tok, saj le ta zagotavlja varen in trden spoj. Oba modela sta pokazala veliko razliko glede na kompaktni razred. Že šibkejši model je zagotovil precej konstanten električni tok, tip EU65iS pa je proizvajal skoraj neobčutljivo napetost. Štirje stroji znotraj agregatov z regulacijo imajo poleg ročnega tudi električni vžig, model EU65iS pa je specializirana tiha izvedba agregata. Stranske plošče poskrbijo za dobro dušenje zvoka, tako da ta tip proizvede približno 60 decibelov in je zato primeren tudi za uporabo v naseljih.

Serija Hondinih prenosnih agregatov

Zadnji agregat, ki smo ga preizkusili, se je na videz popolnoma razlikoval od drugih. Majhnost in nizka teža mu zagotavljata mobilnost kljub dvema kilovatoma moči. Serijo EU predstavljata dva prenosna agregata z invertersko regulacijo napetosti. Tako EU 10i (1 kVA ) kot EU 20i (2 kVA) omogočata uporabo 12V vtičnice za polnjenje akumulatorjev ter možnost vezave dveh agregatov za dvojno moč. Pri preizkusu je EU 20i prikazal izredno majhno nihanje električnega toka, preizkusili pa smo tudi zaporedno vezavo dveh agregatov. S preprostim patentom smo ju povezali in v nekaj minutah podvojili moč agregata.