Načelno velja, da se je pri oblikovanju bolje držati enega sloga. Če pa se z znanjem in predvsem z izkušnjami lotimo mešanja slogov, lahko dobimo zanimive rezultate.

Na fotografijah, ki ste jih poslali, je razvidno, da se na stavbi pojavljajo krivulje in vzorci, ki jih lahko prenesete na vrtne objekte, seveda v zmanjšanem merilu.

Zaradi geometrijske zasnove dovoza in celotnega predvrta je smiselno, da se zasnove držite tudi pri oblikovanju vrta v celoti – torej tudi ribnika.

Predlagam vam dve varianti ureditve:

1. Oblikujte betonski ribnik pravokotne oblike. Predlagam kakšno moderno zasnovo s prelivajočo se vodo, dopolnite ga lahko s podvodnimi lučmi. Pri tem lahko pustite prosto pot domišljiji. Za kombinacijo lahko uporabite kovino, kamen, prosojne ali polprosojne materiale, ki se v kombinaciji z lučmi kljub povsem enostavni zasnovi spremenijo v odličen dekorativni element. Prostor okoli fontane oblikujte kot strogo formalni vrt ali pa z rastlinjem oblikujte ploskve in vzorce (tudi tu posnemate vzorec na dovozu).

2. Betonski ribnik naj ima klasično obliko (pravokotno, z oblikovanimi vogali, pri čemer uporabite enake radije, kakor so na elementih dovoza). Ribnik naj obdaja pas peska, tlaka ali kamna. Zasaditev naj bo naravna, manj stroga in naj ločuje dovoz od ribnika in trate.

V obeh primerih v notranjosti ribnika uporabite zelen ali antracitni premaz, ki skupaj z igro vode in luči ustvarja zanimive odbleske podnevi in sence ponoči.
Zgornji rob ribnika obdelajte enako kakor robove stopnišča iz kamna.

Če tudi vi želite, da vam v naši rubriki svetujemo, pošljite na naš naslov vprašanja s čimbolj izčrpnim opisom, merami in fotografijami. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čimveč bralcev.

Simona Klokočovnik