Talne obloge so precej pomemben dejavnik za lastnike hišnih živali. Po navadi so najbolj primerne tiste, ki so enostavne za vzdrževanje in čiščenje. Takšni so leseni podi in keramične ploščice, medtem ko se je preprogam bolje izogibati.

Nekaj pozornosti je dobro nameniti tudi okolju, v katerem nepremičnina stoji. Poglejte, ali ima dvigalo, saj starejši psi včasih težko hodijo. Mačke rade sedijo na okenskih policah, od koder lahko ure dolgo opazujejo okolico. Preverite, da okna niso postavljena previsoko oziroma prenizko, če ne bi radi, da kosmatinka vsake toliko časa uide iz stanovanja.

Nevarnost bližnjega prometa

Pri izbiri stanovanja preverite, ali bo vaš domači ljubljenček imel dovolj prostora za igro, miren prostor za spanje oziroma ali boste lahko v vogal postavili mačkino stranišče. Pomembna je lega stanovanja, saj je treba preprečiti, da bi pes skozi odprta vrat ušel na ulico. Izhod iz hiše naj ne bo neposredno obrnjen na cesto.

Pred nakupom ali najemom stanovanja se pozanimajte, ali sta kje v bližini veterinar in trgovina za domače živali. Ta faktor navsezadnje ni tako zelo pomemben, je pa ugodno, če vam za vsako malenkost ni treba na drugi konec mesta.

Park za vsakdanje sprehode

Park ima v življenju lastnikov psov pomembno mesto, zato je dobro imeti stanovanje, kjer so v bližini z zelenjem poraščene javne površine. Pozanimajte se, ali je lajež psov iz bližnjega parka moč slišati vse do vašega stanovanja, saj lahko to moti tako vas kot psa. Slednji lahko na lajež odgovarja in moti bližnjo sosesko.

Če boste živeli v hiši ali pritličnem stanovanju z vrtom, mora biti ograja varna in visoka najmanj 1,20 centimetra oziroma sorazmerna z velikostjo psa. Za vrt in nemoteno tekanje po njem vam bodo vaši kosmatinci resnično hvaležni.