Vsak izmed modelov sesalnikov predstavlja ocean, iz katerega je bila nabrana plastika, ki sestavlja sesalnik. Ti sesalniki utelešajo tudi paradoks plastike: oceani po vsem svetu so namreč polni plastičnih odpadkov, medtem ko v svetu vlada pomanjkanje reciklirane plastike, iz katere bi lahko izdelovali trajnostne sesalnike. Electrolux danes ponuja kolekcijo sesalnikov Green Range, ki vsebujejo tudi do 70 odstotkov reciklirane plastike, cilj podjetja pa je izdelati sesalnik iz 100 odstotkov reciklirane plastike.

plastic_waste_from_two_oceans.jpg

V podjetju Electrolux razmišljajo o prodaji enega izmed sesalnikov na dražbi, katere izkupiček bi namenili v raziskovalne namene. Trenutno je zagotavljanje kakovosti in logistike za čiščenje ter sortiranje naplavljene plastike prezahtevno za široko proizvodnjo. Komercialnim standardom varnosti in kakovosti trenutno ustrezajo le talni plastični odpadki, v raziskave novih materialov pa Electrolux vključuje tudi naplavljene plastične odpadke.

Vsi modeli sesalnika iz morja so sestavljeni iz enakih delov (ohišje, motor in predel za vrečko) kot model UltraOne Green in v celoti delujejo.

Sesalniki iz morja – pacifiška izvedba

electrolux_vac_from_the_sea_pacific.jpg

Kraj nabiranja plastike: Havaji, ZDA

Plastični odpadki iz Pacifiškega oceana se razlikujejo od drugje nabranih odpadkov, saj so zbledeli od sonca in razžrti od soli. Rdeči ali temni predmeti privlačijo ptice, ribe in druge živali, ki mislijo, da je to hrana. Odpadki, ki jih naplavi na obalo, so običajno modre, zelene ali bele barve. Na nekatere odpadke so bili pritrjeni raki vitičnjaki in kolobarniki, vidne pa so bile tudi sledi ugrizov morskih psov.

Pacifiška izvedba sesalnika je izdelana iz plastičnih delcev, ki polnijo naše oceane. Ti delci so nevarni, ker jih lahko ribe zlahka pogoltnejo, po prehranjevalni verigi pa pripotujejo tudi do človeka.

Plastični pesek je natresen v kalupe iz steklenih vlaken, ki pokrivajo celoten pokrov ter pokrove pesta. Ob pogledu na te drobne delce si lahko predstavljamo, kako težko jih je odstranjevati iz oceanov. Predstavljajo opomin na enega največjih okoljevarstvenih izzivov današnjega časa.

Sesalniki iz morja – izvedba Severnega morja

electrolux_vac_from_the_sea_northsea.jpg

Kraj nabiranja plastike: Skagerrak, Švedska

Plastika, nabrana na obalah kraja Bohuslän na zahodu Švedske, zajema predvsem plastenke sredstev za čiščenje in izpiranje, konzerve, plastična vedra in druge vrste plastične embalaže. Plastika tu ni tako zbledela kot v večjih oceanih in je še vedno močnih barv. Veliko plastičnih odpadkov je bilo prekritih z razlito nafto.

Plastika je bila očiščena in razrezana na kose, iz kosov pa so bili izrezani krožci. Ti so naneseni na vezavo iz steklenih vlaken.

Sesalniki iz morja – sredozemska izvedba

electrolux_vac_from_the_sea_mediterranean.jpg

Kraj nabiranja plastike: St. Cyr-sur-Mer, Francija

Večino odpadnega materiala iz kraja St. Cyr-sur-Mer sestavljajo plastični odpadki s plaž, kot so plastenke, embalaža hrane, konzerve in igrače za plažo. Turizem vsak dan onesnažuje Sredozemsko morje s tonami plastičnih odpadkov, večina pa jih zaradi počasne razgradnje plastike v vodi ostane za vedno.

Plastični odpadki iz Marseilla so bili razrezani na koščke v obliki srca, nato pa so bili pritrjeni na tanko ogrodje iz industrijsko reciklirane plastike. Pri obdelavi plastike v neposredni bližini sesalnika so oblikovalci uporabljali vroč zrak.

Sesalniki iz morja – izvedba Indijskega oceana

electrolux_vac_from_the_sea_indianocean.jpg

Kraj nabiranja plastike: Otočje Phi Phi, Tajska

Plastični odpadki iz Tajske so bili nabrani tako na obali kot tudi na morskem dnu. Vsebujejo predvsem ribiško opremo, kot npr. mreže in plastične vrvi. Potapljači so morali mreže in plastične vrečke dobesedno izrezati iz grebena. V vodi so našli tudi velike količine stiropora, gospodinjskih odpadkov, vrečk, veder, plastenk in embalaže čistil.

Nabrani odpadki so bili razrezani na tanke trakove, ki so bili naneseni v obliki vzorca na celotnem pokrovu ter pokrovih pesta.

Sesalniki iz morja – izvedba Baltskega morja

electrolux_vac_from_the_sea_balticsea.jpg

Kraj nabiranja plastike: Sandhamn, Švedska. Hel Peninsulla/Gdansk, Poljska, Ragaciems, Klapkalnciems, Latvija

Plastični odpadki iz treh držav, med katerimi so natikači, plastenke, igrala za plažo in embalaža za sladoled, prekrivajo ohišje sesalnika, izdelano iz industrijsko reciklirane plastike, ki so jo oblikovali z vročim zrakom.

Sesalniki iz morja – atlantska izvedba

Kraj nabiranja plastike: Obale Velike Britanije

Plastični odpadki so pravkar prispeli v oblikovalski studio podjetja Electrolux.