Material izberite glede na namen uporabe: ali mora biti trpežna, kakšne vrsta svetlobe je v stanovanju in ali imate domače živali. Vsa ta vprašanja so namreč pri izbiri tkanine zelo pomembna.

O tkaninah se je treba pred uporabo poučiti: na primer, svila je povsem neprimerna za otroško sobo, prav tako pa ne bi radi tapecirali kavča s tkanino, ki bo hitro obledela na soncu.

Bombaž

Bombaž je naravno vlakno, ki ga najdemo v mnogih mešanicah in tkaninah. Je udoben in diha ter je odporen na bledenje in druge znake obrabe. Glavna težava z bombažem je, da se hitro umaže, zato je bolje izbrati bombažno mešanico kot čisti bombaž.

Svila

Naravna ali umetna svila bosta dali stanovanju videz elegance in prefinjenosti. Umetna svila je odlična izbira, kadar iščete trpežnejšo tkanino, naravna pa se bo lepo podala na okna, okrasne blazine, kavče. Uporabite jo lahko tudi za izdelavo posteljnih prevlek in rjuh. Vedeti je treba, da se material zelo rad mečka in raztrga, zato ga uporabljajte previdno in le tam, kjer je manj možnosti za poškodbe in obrabo.

Poliester

Poliestra se je slab sloves prijel zaradi poceni oblačil, vendar pa je tudi sestavina zaves in prešitih odej. V večini primerov se uporablja v različnih mešanicah. Dobrodošel je predvsem kot sestavina zaves in tkanin za sedežne garniture, saj je trpežen in se ne mečka.

Akril

Akril je iz sintetična tkanina, ki je presenetljivo mehka, udobna in vzdržljiva, zato je odlična izbira za hišno dekoracijo. Na splošno akrilna vlakna dolgo obdržijo barve in so odporna na gube in krčenje. To pomeni, da jih lahko operemo, kar je pomembno predvsem pri vzdrževanju higiene v stanovanju. Na čiščenje občutljivi materiali so lahko izjemno dragi, a nam na koncu ne prinesejo popolnega zadovoljstva.