Medtem je spletna stran Ikea Hacker pokazala, kako lahko z malo ustvarjalnosti njene poceni kose pohištva ponovno uporabi in spremeni v umetniške kose. Osredotočili so se na alternativne vire energije, obnovljive materiale in okolju prijazno proizvodnjo. Nastalo je nekaj zelenih izdelkov, ki pomenijo korak k spodbujanju trajnostnega razvoja.

Čeprav Ikea ponuja veliko plastike, neekoloških kosov blaga in lesa, lahko najdemo tudi dobro oblikovane ekološke izdelke. Eden takšnih je stol Hultö, ki je izdelan iz obnovljivega ratana in oblikovan tako, da lahko stole shranjujemo enega vrh drugega. Tako prihranimo prostor.

Ekološke luči, posteljnina, lončnice

Struktura stropne luči Leran je izdelana iz bambusa in ratana. Svetloba meče sence skozi drobne odprtine med posameznimi prepleti. Baza je oblikovana iz reciklirane plastike, pri Ikei pa priporočajo kombinacijo senčila z varčnimi sijalkami.

Poživite sobo in prečistite zrak s kolekcijo Ikeinih lončnic z vrtnega oddelka. Vse rastline imajo navodila za vzdrževanje, najdete pa lahko nezahtevni asplenium, bambus, cvetoče lončnice in druge rastline.

Pisalno mizo postavite pred okno, nanjo pa položite svetilko Sunnan, ki ima vgrajene sončne celice. Luč bo čez dan ujela sončne žarke, zvečer pa bo svetila še dolgo v noč. Za polno polnjenje baterije potrebuje 9  do 12 ur, solarni panel pa lahko tudi odstranite in ga postavite na bolj sončno mesto.

Ikeine odeje, posteljnina in prevleke za blazine so izdelane iz  vlaken liocel. Liocel je svilnato lesketajoče se namensko vlakno, ki temelji na novi nanotehnologiji in se pridobiva z okolju prijazno proizvodnjo iz naravne lesne surovine.

Kuhinjsko pohištvo iz eksotičnih materialov

Nenavadno oblikovan stol je za Ikeo oblikovala Maria Vinka. Izdelan je iz bananinih vlaken ter morske trave in je kot nalašč za počivanje ter sedenje hkrati. Stol po obliki spominja na naravne oblike odžaganih debel, na katerih radi posedamo, kadar smo v gozdu.

Zložljiva jedilna miza iz brezovega lesa ima na sredini praktičen predalnik za shranjevanje. Miza je namenjena tako ustvarjalnim procesom kot druženju ob hrani.

Nekaj deset centimetrov visoka pletena košara za sadje je izdelana iz palmovih listov, ki bi drugače najverjetneje končali na smetišču. Dekorativni izdelek je ravno dovolj velik za shranjevanje sadja, zelenjave, igrač in drugih potrebščin. Pletene košare iz bambusovih vlaken so naravnost idealne za shranjevanje papirja, brisač, škatlic s CD-ji, igrač…

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.