Ljudje imamo zelo različne potrebe, energije, pričakovanja in načine izražanja delovnega naboja, ki je ključ za uspeh. V večini podjetij je razvrščanje v pisarne prepuščeno uravnilovki in nemalokrat se zgodi, da se znajdeta na nekaj kvadratnih metrih dva povsem nekompatibilna sodelavca. Tako se nehote ustvari vzdušje, ki nikomur ne koristi.

Premik v glavah

Ker je težko pričakovati, da bi imel vsak, ki tako čuti, svojo »celico«, se zdi kombiniranje dela v pisarni z delom na domu odlična ideja. Ko potrebujemo socialni stik in dinamiko, se vživimo v poslovno okolje podjetja, ko pa smo prehlajeni, delamo projekte, ki zahtevajo zbranost, ko sneži in bi na cesti po nepotrebnem porabili dragoceno uro in pol ali ko potrebujemo svoj ljubi ustvarjalni mir, ostanemo doma. Velika prednost domačega okolja je, da se v njem bolj zdravo prehranjujemo, saj imamo na voljo svojo kuhinjo in hrano, istočasno pa si pocenimo življenje, saj se nam ni treba vsakodnevno urejati. Če nas med delom zaboli hrbet, se lahko uležemo na svoj armafleks in si pretegnemo mišice ali zgolj za 10 minut odmeditiramo. Delo na domu ni primerno za vsak poklic, a tisti, ki si to lahko privoščite, ne odlašajte. Seveda je na poti do prevzema zamisli o takšnem načinu dela potreben premik v glavah vodij, ki delavce pogosto še vedno ocenjujejo po fizični prisotnosti, ne pa po učinku. Nujna je samozavest vodij in ustvarjanje delovnih pogojev, ki bodo dvigali produktivnost, saj v času recesije uspeha ni več mogoče prepuščati starim okostenelim vzorcem. Čas je za spremembe.

Kako si urediti prostor

Potrebujemo prostor za mizo, stol in police. Biti mora svetel in ne sme biti izpostavljen prepihu. Najbolje je, če je nekje v kotu, tako da smo čim bolj izolirani pred domačim vrvežem. Uporabljati moramo pozitivne barve in si ustvariti prostor, v katerem se počutimo odlično. Spomnimo se, kako kreativni smo bili, ko smo si v mladosti urejali pisalno mizo. Prebudimo otroka v sebi in ustvarjajmo.

Magična tabla

Na magnetno tablo si lahko prilepimo opombe, zapišemo načrt dela za ves teden ali jo uporabimo kot veliko spominsko knjigo.

Namesto tapet

Namesto posebnih tapet lahko narišemo nekaj povsem preprostih slik. Bistvo je v uporabi barv, ki prostor še posebej poživijo.

Nujna namizna lučka

Brez nje ne gre. Pogosto se domači vrvež umiri šele pozno ponoči, ko mora biti zaradi oči svetloba optimalna.

Nič več spotikanja

Smiselno se je odločiti za brezžično spletno povezavo, miško in tipkovnico. Investicija je na začetku res malce višja, a ugodje ob prostih prehodih je neverjetno.

Sprotno umirjanje uma

Če nas vznemirijo težki telefonski klici ali elektronska sporočila, so svečke ob računalniku odlično sredstvo za pomiritev.

Zvok najljubše glasbe

V ozadju si lahko omislimo glasbo, ki nam dviguje razpoloženje ali nas pomirja, lahko pa se odločimo za popolno tišino – kar nam je ljubše.

Udobje sedenja

Odločimo se za najbolj udoben stol. Prisluhnimo svojemu telesu. Če nas pri tipkanju bolijo roke, prsti ali komolci, je razmerje med višino stola in mize najbrž neprimerno. Če čutimo napetost v hrbtenici, je morda kriv neprimeren stol. A še tako drag stol ne bo pomagal, če se ne bomo držali vzravnano. Ne križajmo nog pod mizo. Ne smejo prosto bingljati s stola, temveč morajo biti čvrsto na tleh, vanje pa naj nas ne zebe.