Pomanjkljivo prezračevanje je lahko smrtno nevarno: pretočni grelnik ali katera druga odprta gorilna naprava lahko namreč proizvaja ogljikov monoksid, kadar je v prostoru premalo kisika. Ogljikov monoksid pa je zelo strupen!

Zračenje pa je dobro za zdravje še iz drugih razlogov. Med drugim poskrbi tudi za odstranjevanje vlage v hiši. Pri visoki vlažnosti ne le da občutite hlad v prostorih, pač pa lahko to tudi povzroči dihalne težave zaradi nastajanja plesni.

Odvajanje onesnaženega in vlažnega zraka iz kopalnice, kuhinje in stranišča poteka večinoma prek prezračevalnih ali odvodnih kanalov, ki se pogosto nahajajo na stropu ali v steni. Če zrak na ta način zlahka prehaja ven iz prostorov, bo vanje dotekal tudi nov, svež zrak. Za dober dotok zraka so potrebne prezračevalne rešetke v vratih ali pa vsaj odprt prostor med vrati in pragom v debelini vsaj dveh centimetrov.

Naravno prezračevanje

Naravno prezračevanje lahko nekatere bivalne prostore zadostno oskrbi z zdravim in čistim zrakom. Toda veliko stanovanj je danes preveč dobro izoliranih, da bi naravno prezračevanje zadostovalo. Dovod svežega zraka je v hiši potreben nenehno, saj kisik potrebujejo tudi morebitne domače živali in izgorevanje plina ali lesa. Porabniki zraka v hiši oddajajo tudi ogljikov dioksid in vodno paro, zato je prav tako pomemben odvod izrabljenega zraka.

Hišo lahko zračite na različne načine: z nagibnimi okni, prezračevalnimi okenci in prezračevalnimi rešetkami. Veliko hiš ima prezračevalne rešetke, skozi katere lahko zrak prehaja v notranjost, ne da bi morali odpirati okna.

Kako deluje naravno prezračevanje

Prezračevalne rešetke ali prezračevalna okenca imejte vedno odprta, po možnosti jih prilagodite vremenskim razmeram. Poleg tega vsak dan odprite okna za četrt ure in zadostna količina svežega zraka vam je zagotovljena. Nagibna okna (ki so v bistvu sklopna okna z nihajočimi krili) so praktična, ker imajo dva položaja: popolnoma odprt, da lahko popolno zračijo, ali pa s špranjo za prezračevanje. Prezračevalni sistem je v tem položaju popolnoma varen pred vlomilci. Obstajajo pa tudi protivlomne naprave, tako pri vrtljivih kot pri nagibnih oknih. Tako lahko stanovalci mirno zračijo tudi ponoči ali ko so odsotni od doma. Enako velja za majhna prezračevalna okenca.

Vendar naravno prezračevanje z odprtimi okni ni vedno praktično. Včasih se nam kot boljša rešitev ponujajo prezračevalne rešetke. Celotna površina prezračevalnih rešetk v navadni stanovanjski sobi naj bi bila približno 1 meter široka in 10 centimetrov visoka. Najbolje je, da postavite dve ali več rešetk eno nasproti drugi, tako da lahko zrak optimalno prehaja skoznje.

Mreža proti žuželkam

Najboljše prezračevanje boste imeli, če bodo rešetke čim bolj odprte. Če je vreme vetrovno, lahko začasno (delno) zaprete okna in rešetke, da bi preprečili prepih in preveliko izgubo toplote. Dodatna nadloga je lahko mrčes, vendar ta ne more skozi prezračevalne rešetke, če ste jih opremili z mrežo proti mrčesu.

Vzdrževanje prezračevalnih rešetk

Očistite prezračevalne rešetke vsaj enkrat na leto. Če tega ne zmorete sami, prosite nekoga za pomoč. Čist zrak v hiši je resnično pomemben za dobro zdravje. Rešetke najlažje očistite v suhem stanju s krtačo ali sesalnikom. Pri nekaterih prezračevalnih rešetkah lahko z notranje strani odstranite pokrov rešetk in ga očistite v blagi milnici.

Izboljšave v hiši

Razmislite o dodatnih prezračevalnih rešetkah, kadar morate zamenjati okvir ali okno. Če boste napeljali napo (ali sesalni sistem) na obstoječi odvodni kanal, je prezračevalna loputa med napo in odvodnim kanalom obvezna. Loputa (kupite jo lahko v gradbenih trgovinah) poskrbi za to, da je prezračevanje še vedno dobro, tudi kadar mapa ne deluje.

Enostaven električni vgradni ventilator je lahko odlična rešitev za kuhinjo ali kopalnico. Vključite ga vedno, ko se prhate ali ko kuhate; tako je prezračevanje boljše kot pa z odprtimi okni. Svež dotok zraka je namreč pomemben! Blagovnice z gradbenim materialom ponujajo različne vrste vgradnih ventilatorjev v cenovnem obsegu od 10 do 70 evrov. Namestite lahko tudi samoregulativne prezračevalne rešetke, ki se odzivajo na hitrost vetra. Inštalater bo najbolje vedel, kako se jih namesti.