Vgradne omare nam omogočajo kar največji zkoristek še tako nenavadnih dimenzij v prostoru, hkrati pa so primerne tudi za opremo manjših prostorov, kjer bi krilna vrata omar oteževala prehode in zahtevala dodaten prostor za odpiranje.

Nič več prahu na omarah

Jerneja Videmšek iz podjetja Akron pravi, da so vgradne omare najprimernejše za uporabnike, ki si želijo omaro po individualni meri. Prostor, namenjen vgradni omari, je v celoti zapolnjen, kar pomeni, da je tudi notranji razpored v celoti prilagojen našim željam in potrebam. Stvari dobijo svoje mesto in vse je na dosegu roke – pregledno in priročno. Videmškova priporoča vgradno omaro vsakomur, ki potrebuje optimalen izkoristek prostora ali si želi sestaviti omaro po svojih željah, kakor tudi vsem, ki imajo stisko s prostorom in jim klasične (že narejene) omare puščajo preveč praznega, neizkoriščenega prostora.

akron.jpg

Prednosti vgradnih omar je veliko. Vgradna omara je narejena po meri in vgrajena v predvideni prostor je brez hrbtišča, stropa in dna. Ker imajo vgradne omare drsna vrata, ne potrebujejo dodatnega prostora pri odpiranju vrat. Razpored notranjosti je poljuben – sami si oblikujemo notranjo razporeditev glede na svoje potrebe in želje. Enako je z videzom. Široka izbira vratnih polnil (iveralov, barvnih stekel, ogledal, možnosti gravur) omogoča veliko barvnih kombinacij. Cena se v prvem trenutku morda ne zdi prednost, saj gre vendarle za pohištvo, narejeno po meri, a se dolgoročno zagotovo povrne, opozarja Jurij Bitenc iz podjetja IZI Mobili.

Kaj moramo vedeti pred nakupom?

V podjetju Akron je cena vgradne omare odvisna od izbire vodil, notranjih elementov in zunanjega videza. Osnovna cena se obračuna po kvadratnem metru. Ker je omara izdelana po meri, je cenovni razred nekoliko višji od že narejenih omar. Jurij Bitenc pojasnjuje, da razlika v ceni med standardno in vgradno omaro nastaja predvsem pri dodatkih in izbiri materialov, tako da v osnovi cena ni bistveno višja od primerljive standardne omare, vendar se kupci pri nakupu vgradnih omar že skoraj praviloma odločajo za bolj razkošno opremo, saj večina standardnih omar te možnosti nima.

omara_vgradna_13.jpg

Načeloma so vsi prostori primerni za vgradnjo vgradnih omar. Če so napoti kakšne cevi ali elektroomarice, jih primerno zapremo ali zanje naredimo izreze. Edini pogoj pri mansardnih prostorih je, da so vratna krila pravokotna in da vodilo poteka po horizontalni liniji. Drsna vrata torej ne morejo biti odrezana pod kotom. Priporočljivo je tudi, da je omara širša od 120 centimetrov. Za izdelavo ponudbe, skice in predračuna potrebujejo izdelovalci dolžino, širino in globino prostora, ki jih kupec izmeri sam, vseeno pa tehniki pred vgradnjo opravijo še svoje meritve.

Vgradne omare so zelo primerne tudi za manjša stanovanja, ko je treba v omaro pospraviti vse mogoče, od garderobe, športnih rekvizitov do tehničnih stvari … Ker je vgradna omara v celoti narejena po meri, se z lahkoto prilagodi našim potrebam.

Ličnice, kot ste si jih želeli

Notranjost omare je v osnovi iz iverala bele barve, pojasnjuje Videmškova, lahko pa je tudi poljubne barve. Polnila vrat zajemajo širok izbor iveralov: od klasičnih z imitacijami drevesnih vrst do reliefnih površin in visokega sijaja. V vrata se lahko vgradijo tudi stekla različnih barvnih odtenkov ali ogledala (navadna, zatemnjena). V stekla je mogoče vgravirati različne motive (krogi, rože, baročni vzorci), ki dajo omari samosvoj pečat. Za prehode so primerna polprosojna mlečna stekla.

izi_mobili.jpg

V omaro je mogoče vgraditi predale (navadne, z blažilci), žičnate košare, izvlečne police, potezne obešalnike, nosilce pasov in kravat ter notranjo razsvetljavo omare ali samo predalov. Ker je notranja postavitev oblikovana izključno po željah kupcev, le-ti na priporočilo oblikovalcev sami izberejo dodatke za posamezno omaro.