Pri tem sistemu se zrak v stanovanju samodejno izmenjuje z zunanjim. Največkrat je to uravnoteženo prezračevanje z vračanjem energije. Rekuperacijska enota v takem prezračevalnem sistemu uporablja toploto iz zraka, ki ga odvaja ven, da z njo segreje od zunaj dovajani zrak, preden se ta razširi v hiši. Z ustrezno nadgradnjo sistema lahko tako tudi ohlajamo dovajani sveži zrak.

Zdravje in uravnoteženo prezračevanje

Uravnoteženo prezračevanje poskrbi za zdrav zrak v hiši, pod pogojem, da je sistem dobro nameščen in primerno vzdrževan ter ga prebivalci pravilno uporabljajo. Če vzdrževanje ni zadostno, lahko uravnoteženo prezračevanje povzroči zdravstvene težave, ker se lahko v filtrih naberejo bakterije in plesen, kar zmanjšuje zmogljivost zračenja.

Dihalne težave

Če ni uravnoteženega prezračevanja, v hiši ni zadostnega zračenja, kar ima lahko resne posledice. Pomanjkanje svežega zraka lahko nastane hitro, ker je večina hiš z uravnoteženim prezračevanjem dobro izoliranih in zatesnjenih. Brez zračenja nastanejo vlažni prostori, v katerih se nabirajo prah in celo visoke koncentracije radona. Posledica ni samo trohnobna in vlažna hiša, ampak tudi večje tveganje za zdravje stanovalcev, kot so dihalne težave.

Pomembni nasveti

*Označite vtičnico v varnostni omarici, ki poganja uravnoteženo prezračevanje, in tako izključite ventilacijo v primeru katastrofe. To velja, kadar oblasti svetujejo prebivalcem, naj zaprejo okna in vrata.

*Uravnoteženega prezračevanja sicer nikoli ne izključite. Vtiča centralne prezračevalne enote nikoli ne potegnite iz vtičnice, razen pri vzdrževanju.

*Če je sistem zelo hrupen, potem ni vse v najlepšem redu. Naj ga pregleda strokovnjak in inštalater po potrebi ponovno namesti. Redno čistite ventilatorje, rešetke in morebitne filtre za optimalno delovanje. S tem boste tudi preprečili, da bi se v hiši kopičil nezdrav zrak. Pri inštalaterju lahko pogosto dobite tudi priročnik.

*Poskrbite za zadostno kroženje zraka v hiši. To poteka samo od sebe s prezračevalnimi rešetkami v vratih ali skozi vsaj 2 centimetra debelo režo pod vrati.

*Pri večjem onesnaženju, kot npr. pri sušenju perila, opravkih v hiši ali kadar je izredno veliko ljudi v hiši, mora sistem delovati s polno močjo.

Ko kupujete hišo, bodite pozorni na to, da prezračevalna naprava deluje dobro in ne povzroča motečega hrupa. Mehansko prezračevanje namreč v novogradnjah ni vedno dobro nameščeno in regulirano. Pri tem vam lahko pomaga nakupni test, ki ga prepustite strokovnjaku. Povprašajte tudi po navodilih za vzdrževanje in pri že obstoječem stanovanju po poročilih o vzdrževanju prezračevalnega sistema.

Delovanje uravnoteženega prezračevanja

Samo ime pove pravzaprav vse: pri uravnoteženem prezračevanju sta dovod in odvod zraka v hiši uravnotežena. Tako sesanje kot vpihovanje zraka potekata mehansko, v nasprotju z »navadnim« mehanskim zračenjem, ki le aktivno odvaja zrak.

Sistem z ustreznimi ventilatorji usmerja pretok zraka v prostore ali iz njih. Ventilatorji so prek zračnih kanalov povezani z osrednjim izmenjevalnikom toplote. Izmenjevalnik toplote najpogosteje z rekuperacijsko enoto ogreje sveži zrak, preden pride v prostore. Rekuperacijska enota uporabi toploto, ki jo je odvzame odvedenemu zraku. Tako enoto ima večina uravnoteženih prezračevalnih sistemov in sistemov z vračanjem energije.

Sesalni ventilatorji so najpogosteje v kuhinji, kopalnici in na stranišču. Posesajo ravno pravšnjo količino zraka, če je naravnana pravilna stopnja delovanja. Razmerje med odvodom in dovodom zraka je odvisno od prostora: ventilator na stranišču bo posesal manj zraka kot tisti v kuhinji.

Dovodni ventilatorji so najpogosteje v dnevni sobi in spalnici, lahko tudi na hodniku ali v veži. Ti v stanovanje dovajajo (predhodno ogreti) sveži zrak. Tudi dovodni ventilatorji so naravnani na količino zraka, ki je potrebna za posamezen prostor.

Nadzorovano prezračevanje

Če hočete biti prepričani, da imate zajamčeno zračenje, ki se prilagaja vašim dejavnostim, razmislite o nadzorovanem prezračevanju. Elektronsko regulirano mehansko prezračevanje ima merilne in regulacijske tehnike, ki poskrbijo za prezračevanje po meri. Uporabniki lahko sistem uravnavajo sami ali pa ga pustijo, da deluje avtomatsko. Senzorji zaznajo vašo prisotnost in merijo CO2 ter vlažnost v prostoru.

Taki ventilacijski sistemi prihranijo energijo in preprečijo nabiranje škodljivih snovi. Tudi za ta sistem velja, da dela optimalno le, če je dobro nameščen, primerno vzdrževan in redno čiščen.

Visoko učinkovit prezračevalni sistem z rekuperacijsko enoto lahko prihrani 250 m³ ogretega zraka na leto in s tem stroške za ogrevanje. Rekuperacijska enota namreč ogreje vpihani zrak in tako ponovno porabi toploto izpihanega zraka. Za poletje se priporoča tako imenovani avtomatski obvod rekuperatorja (bypass), ki prepreči, da bi bil zrak predgret. Hladen zračni tok je poleti prav prijeten.

Naredite sami

V rekuperacijski enoti so filtri, ki jih lahko sami očistite in/ali zamenjate. V mnogih stanovanjih z uravnoteženim prezračevanjem teh filtrov ne čistijo dovolj pogosto. Zaradi visoke vlažnosti zraka v nekaterih delih naše dežele je tudi prezračevalni sistem relativno vlažen; nezadostno vzdrževanje in/ali nepravilna raba povzročita povečano količino škodljivih snovi v dovedenem zraku, ki so posledica bakterij in plesni v filtrih.

Med čiščenjem izključite dotok električnega toka, tako da vtič potegnete iz vtičnice. Vsaj enkrat na mesec posesajte oba filtra v rekuperacijski enoti s sesalnikom. Ventilatorje, ki so zelo onesnaženi, operite v milnici. Pri ponovnem nameščanju je pomembno, da vrnete ventilatorje nazaj na pravo mesto; nikar jih ne pomešajte med sabo. Pri tem vam lahko pomaga znamenje ali številka na ventilatorju.

Možnosti za izboljšanje

Namestite visoko učinkovito rekuperacijsko enoto, da bi ogreli vpihani zrak. Pri novogradnji ali temeljiti prenovi razmislite o inteligentnem prezračevalnem sistemu. Ta se lahko uravnava glede na vaše dejavnosti s pomočjo senzorjev in deluje avtomatsko. Poleg tega je najpogosteje možno, da naravnate prezračevanje po potrebi glede na prostor.