Površinska zaščita parketa

Masivni les je vrednota, ki zahteva posebno nego. Po polaganju klasičnega parketa sledi brušenje, pri čemer se danes večinoma uporabljajo stroji s ploskovnim sistemom brušenja. V primerjavi z nekdanjim valjčnim brušenjem prinaša dvakratno ali trikratno ploskovno brušenje najbolj zglajeno in ravno površino brez valov. Polagalci parketa po brušenju nanesejo površinsko zaščito, ki ima dvojno vlogo. Parket neposredno varuje pred poškodbami, hkrati pa vpliva tudi na kakovost bivanja v stanovanju. Slednje najbolj pride do izraza pri kislinskih in poliuretanskih lakih, ki jih zaradi škodljivosti vse bolj izpodrivajo laki na vodni osnovi. Ti so zaradi manj agresivne kemične sestave bolj zdravju prijazni in se jih uporablja v večini domačih gradenj, vse bolj pa se širi tudi uporaba voskanja ali oljenja. Ta dva načina zaščite sicer zahtevata posebno nego s predpisanimi čistili in je površina nekoliko bolj občutljiva za mehanske poškodbe, a je zato lažje obnavljanje zaščitnega sloja.

V nasprotju z lakiranimi površinami, pri katerih lahko poškodbe odstranimo samo z brušenjem in lakiranjem celotne površine, lahko pri oljenih parketih popravila omejimo zgolj na poškodovano mesto. Olje prodre globoko v pore posušenega lesa, jih zapolni in tako prepreči vpijanje drugih tekočin. Hkrati je zaščitena površina lesa, ki je tako manj občutljiva za odrgnine. Skozi tanek porozni sloj olja so še vedno jasno vidne lesne pore, zato tako obdelan parket deluje zelo naravno, saj olje poudari strukturo lesa. Lesne pore, ki pri oljenem parketu še vedno dihajo, dobro uravnavajo tudi vlažnost v prostoru, saj parket vlago iz prostora neovirano sprejema in oddaja. Da bi parket primerno zaščitili, ga moramo redno, od dvakrat do trikrat na leto obdelati s posebnim negovalnim oljem in zloščiti. Zelo obremenjene dele, na primer prehode pri vratih, je treba večkrat obnavljati, kar je v primerjavi z drugimi površinskimi zaščitami preprosto: obrabljeno mesto zbrusimo in obdelamo z oljem. Oljene površine čistimo z mehko krpo, sesalnikom ali rahlo navlaženo krpo. Pri čiščenju na parketu ne sme ostajati voda, sicer se na njem pojavijo madeži. Oljeni in voskani parketi so zato bolj primerni za manj obremenjene prostore. Zagotovo niso primerni na hodnikih ali v predsobi, zato pa se zelo dobro obnesejo v spalnicah in dnevnih sobah. Najbolj tipična lastnost oljenega parketa je prijeten občutek ob bosi hoji. Značilno je, da oljeni parketi najbolj izražajo topel občutek lesa in prinašajo občutek narave v naš dom.

Lak, olje in vosek ščitijo les pred mehanskimi poškodbami, vlago in umazanijo. Za katero različico – oljenje, lakiranje ali voskanje – se bomo odločili, je zaradi različnih lastnosti odvisno predvsem od okusa in potreb posameznika.

Parketi so občutljivi za stopnjo relativne zračne vlage. Gotovi parket potrebuje 50- do 60-odstotno vlago, zato lahko v zimskem času pride do ukrivljanja. Uspešnost popravila je odvisna od stopnje ukrivljenosti, je pa sanacija zaradi manjših elementov uspešnejša pri klasičnih parketih. Vse vrste parketa vedno čistimo samo z rahlo vlažno krpo in po možnosti namenskimi čistili.

Laminat

Laminatna tla so pravzaprav deske iz vezanega lesa, ki dajejo vtis parketa. Na deske sta nanešeni zaščitna in okrasna plast, ki je lahko vzorec kateregakoli lesa ter celo kamna. Zaščitna plast iz umetne smole zagotavlja odpornost laminatnih tal proti mehanskim poškodbam. Laminat je odporen proti odrgninam, po drugi strani pa so njegova šibka točka stiki med posameznimi ploščami. Ti so občutljivi za vlago in različne sile. Že vlaga, ki se med stiki nabira pri čiščenju, bo po nekaj letih povzročila vihanje plasti laminatne plošče, enako tudi konstanta obraba. Življenjsko dobo laminata podaljšamo z uporabo v manj obremenjenih prostorih, kot je spalnica ali delovna soba. Neupravičeno je pričakovati, da bo laminat na obremenjenih površinah zdržal več kot pet let. Smiselno je razmisliti o gotovih parketih, ki jih najdemo tudi v istem cenovnem razredu kot laminat. Uporaba laminata je smotrna tam, kjer si želimo površine, ki se bodo pogosto obnavljale, zato je primeren za pisarne in trgovine, uporabniki pa z laminatom pogosto zaščitijo masivni parket v najemniških stanovanjih.

Polaganja laminata se lahko lotimo tudi sami, čeprav nam bo lastna režija vzela več časa, kot bi ga vzela mojstru. Vedeti moramo, kje in kako začnemo polagati, saj imajo plošče različne sisteme za stik in se po sprijetju navadno težko razstavijo. Pod laminat ponavadi položimo zvočno izolacijo v obliki poliuretanske pene ali plute. Ta blaži zvok hoje in je na večjih površinah nujna.