Po navadi z okrasnimi letvami zaključujemo meje med barvami in ozadjem, tlemi in stenami ter stropom in stenami. Montiramo jih lahko na tradicionalen način, tako da jih pritrdimo z žebljički, ki jih zabijemo v steno, ali pa poskusimo s kakšnim sodobnejšim načinom montaže, ki jih je na tržišču veliko. Nekateri izmed postopkov, kot je na primer lepljenje z obstojnim lepilom, so zelo preprosti.

Izberite pravi izdelek

Najprej se podajte po trgovinah in si oglejte izbiro ali pa pobrskajte po internetnih straneh. Dekorativne stenske letve so na voljo v različnih materialih in najbolje bo izbrati takšnega, ki najbolj ustreza tehničnim in estetskim zahtevam vašega prostora.

Letvice iz neobdelanega masivnega lesa, kot je na primer bor, so po navadi cenejše in jih lahko sami obdelamo ali prebarvamo v poljuben odtenek. Kljub nizkim cenam (najbolje je po tovrstnih letvah povprašati v kakšnem lesnem obratu) pa so izdelki povsem solidni in ne vsebujejo grč in drugih nepravilnosti.

Letve so lahko izdelane tudi iz srednje trde iverke, ki je sestavljena iz lesnih delcev. Te so cenejše od masivnega lesa, dokaj odporne, a tudi precej težke. Zato so primernejše za zaključevanje spojev med tlemi in stenami.

Letve iz umetne mase oziroma plastike so najcenejša možnost. Enostavne so za montažo, njihov videz spominja na naravni les ali pa  je obarvan v kakšnega izmed barvnih odtenkov. Po navadi so letve iz umetnih materialov obdelane v zanimive oblike, ki spominjajo na rokokojske štukature.

Montaža okrasnih letev

Potem, ko ste izbrali izdelek, vedite, da lahko spoj med tlemi in steno tudi povišate. Ni nujno, da dodate le zidno letvico, temveč se lahko igrate tudi z višino in reliefom spoja. Tako lahko steno obložite z lesenimi oblogami v višini 30 centimetrov, ki jih zaključite z dekorativnim zaključkom. Takšen videz sten imajo še posebno radi Američani in Angleži.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.