Vsako leto razstavljavci predstavijo in prikažejo mnogo novosti in zanimivosti s področja avdio naprav, organizirane so delavnice, posvetovanja in drugi spremljevalni dogodki. O dogodku, ki bo potekal med 8. in 10. oktobrom, smo se pogovarjali z organizatorjem prireditve Vojkom Ignjićem.

Katere presežke si obiskovalci lahko obetajo v okviru letošnjega sejma?

Na letošnjem sejmu bodo domači zastopniki predstavili novosti svetovno znanih znamk, ki so se v zadnjem letu pojavile na svetovnem tržišču. Na sejmu ne bo manjkalo niti domačih proizvajalcev, ki se s svojim trudom in vztrajnostjo povsem enakovredno kosajo s tujimi proizvajalci. Tu ne gre za velika podjetja, temveč bolj ali manj za manjša podjetja in delavnice. Videli bomo lahko gramofone, ojačevalnike, zvočnike, avdio omarice in stojala za zvočnike.

Eno izmed podjetij je tudi Gallus audio, ki je konstruiralo prve vrhunske slovenske zvočnike, katerih premiera je bila na milanskem sejmu. Tokrat pa bodo predstavljeni tudi slovenski javnosti. Gre za zvočnike, ki se čudovito vklopijo v domač ambient in dopolnjujejo interier, so sodobno zasnovani in jih  krasi edinstven dizajn v modnih barvah. Zvočniki Gallus Aldebaran so narejeni iz več kot  700 slojev plasti furnirja, kombinacije finske breze in slovenske smreke, ki je doslej ni uporabil še noben drug proizvajalec na svetu. Taka konstrukcija v kombinaciji z aluminijem zagotavlja togost  ohišja in zvok, ki se čim bolj približa naravnemu. Vrhunski sestavni deli jamčijo za njihovo kakovost.

gallus.jpg

Kako bo zasnovan letošnji sejem?

Tudi letošnji sejem bo potekal v salonih in hotelskih sobah ljubljanskega hotela M. Razlog za tak koncept sejma je v tem, da lahko razstavljavci obiskovalcem sejma čim bolj približajo naprave za reprodukcijo zvoka in simulirajo domače okolje ali dnevni prostor, v katerem bi uporabniki naprave ahko maksimalno izkoristili in v njih uživali. Vsekakor gre za promocijo najnovejših izdelkov, vendar ima sejem tudi globlji in izobraževalni pomen. V tako urejenih razstavnih prostorih je moč omenjene naprave otipati, se podrobneje seznaniti z njimi in se seznaniti z možnostjo njihove uporabe.

Prav tako lahko obiskovalci na  sejmu dobijo vse informacije od ljudi, ki so strokovnjaki na svojem področju, in izvedo o napravah praktično vse – od tega, kako delujejo, do tega, kako jih namestiti v prostor. Poleg tega je na sejmu Multimedia Hi-Fi Show moč naprave tudi poslušati, saj je vsak prostor namenjen ravno temu, da lahko obiskovalci v njih individualno uživajo v reprodukciji zvoka, ne da bi jih pri tem motili drugi. Na sejmu bo predstavljenih veliko vrhunskih sistemov Hi-Fi, zato bo takih izkušenj obilo. V domačem kinu si bodo lahko ogledali tudi film in preizkusili vizualne in zvočne učinke naprav. Skratka sejem prinaša obilo novosti in užitka ter bo prava paša za oči in ušesa.

sejem1.jpg

Kakšni so trendi oziroma v katero smer se razvija vrhunski stereo zvok?

Te trende lahko razdelimo v tri kategorije. Ena je, da se analogna reprodukcija zvoka razvija prek klasičnih vrhunskih gramofonov, ki doživljajo preporod  in imajo vedno več zagovornikov, tudi tistih, ki so v preteklosti klasično črno vinilko zavrgli. Danes pa so v njej prepoznali tisto najboljše in se ponovno vračajo k njej in stereo reprodukciji zvoka.

Druga smer gre v povezavi z večpredstavnostjo kot celoto. Opažamo večje število boljših digitalnih nosilcev zvoka, kjer se hranijo enormne količine glasbe, zapisane na diskih in serverjih. Vse več je zagovornikov digitalnega signala; če ne drugače, zaradi enostavne in priročne uporabe ter hitrega dostopa do želene glasbe ali priljubljenega izvajalca.

Tretji trend gre v smeri razvoja domačega kina oziroma prostorskega zvoka, saj smo priče razvoju novih plazemskih in LCD-televizorjev v najnovejši 3D-tehnologiji, vedno več pa je tudi sistemskega načina reprodukcije zvoka, tako da lahko čim bolj uživamo v gledanju priljubljenega filma, nogometne tekme ali posnetka koncerta.

sejem_2.jpg

V čem je smisel nekaterih izjemno dragih naprav in kaj si lahko od take naložbe obetamo?

Danes ni enostavno narediti vrhunske naprave, ki bo hkrati videti dobro in bo tudi še bolje zvenela oziroma nam omogočaia čim bolj verno reprodukcijo zvoka. Zato so z razvojem takih naprav in zvočnikov povezani veliki stroški in zato so naprave izjemno drage. Od take naložbe si lahko obetamo vrhunsko reprodukcijo zvoka oziroma tako, ki se najbolje približa naravnemu zvoku, katerega lahko slišimo v opernih hišah, koncertnih dvoranah ali na velikih koncertih.

Da bi to podoživeli pa potrebujemo vrhunske naprave, ki nam to omogočijo. Ravno obisk takega sejma je priložnost, da vidimo, kaj nam take naprave ponujajo in kakšna je reprodukcija zvoka z njihovo pomočjo, hkrati pa nam strokovnjaki postrežejo z nasveti in nam pomagajo poiskati tiste, ki bi bile za nas najprimernejše. Menim, da je vredno izkoristiti to priložnost in z obiskom sejma pridobiti vse odgovore na vprašanja, ki so povezana z zabavno elektroniko v naših domovih.

sejem3.jpg

Ste na kaj še posebno ponosni?

Vsekakor, tokratna prireditev je že petnajsta po vrsti, postala je tradicionalna in največja tovrstna prireditev v naši regiji oziroma v prostoru nekdanje Jugoslavije. Veseli me in hkrati sem ponosen, da se to dogaja v Sloveniji oziroma v Ljubljani. Kljub težkim razmeram in svetovni finančni krizi, ki je zajela tudi področje zabavne elektronike, nam je uspelo privabiti veliko število razstavljavcev. Hkrati ima sejem tudi mednarodni značaj, saj se ga udeležijo tudi razstavljavci iz tujine, pa tudi veliko obiskovalcev je iz sosednjih držav.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.