Praksa feng šuj ima korenine v kitajskem pogledu na vesolje, kjer vse stvari na svetu pripadajo petim osnovnim elementom (ogenj, kovina, zemlja, les, voda) in so napojene s pozitivno ali negativno energijo. Mnogi pravijo, da je feng šuj v 80 odstotkih naš občutek oziroma intuicija, saj lahko, tudi če nimamo znanja o njem, izostrimo svoj občutek za dobro počutje že s tem, da si vzamemo čas, se sprehodimo po stanovanju in preprosto sledimo svojemu počutju v prostorih.

Vsak element ima svoje barve

Mnogo lahko postorimo že, če prostore počistimo, se znebimo krame, poskrbimo za svež zrak, dovolj svetlobe, in kar je zelo pomembno – barvitost stanovanja. Barve so namreč eden najpomembnejših pripomočkov, s katerimi strokovnjaki za feng šuj usmerjajo energijo či in blagodejno spreminjajo energijo določenih področij v stanovanju.

feng_shui_colors_for_life_resized_600.jpg

Pri izbiri barv po metodi feng šuj moramo upoštevati pet osnovnih elementov (ogenj, zemlja, kovina, voda, les ) in njihov krožni cikel (harmonični – ko se elementi med seboj hranijo in disharmonični – uničujoč cikel). Vsak element ima svoje barve in v sozvočju z elementi imajo barve svoj vpliv:

les - zelena, modra
ogenj - rdeča
zemlja - rumena
kovina - bela, bež, srebrna
voda - temno modra, črna

Zelena pomirja, rumena krepi komunikacijo

feng_suj_green.jpg

Zelena: pomirja, spodbuja ustvarjalnost, pospešuje rast in regeneracijo, ponazarja upanje. Rdeča: vzbuja apetit, pospeši presnovo in povzroča agresivnost. Rumena: krepi komunikacijo, spodbuja stike z okolico, dobro vpliva na vase zaprte ljudi, ki jih spodbuja k večji odprtosti. Rjava: simbolizira stalnost, umirjenost. Bela: simbolizira čistost. Modra: pomirja in spodbuja razmišljanje, »modrovanje« o svetu in življenju v njem. Črna: uporabljamo jo previdno in v majhnih količinah, spodbuja nas k razmišljanju.