Strokovnjaki nameravajo v Sahari postaviti nekakšno Silicijevo dolino, ki naj bi jo sestavljali predvsem obrati za proizvodnjo silicija, ki ga je v puščavi mnogo, in sončne elektrarne. Sčasoma naj bi nastalo vedno več tovrstnih elektrarn, za katere upajo, da bi lahko dajale energijo za vsa gospodinjstva sveta.

Ta visokoleteč cilj bi bilo po mnenju znanstvenikov mogoče doseči z električnimi daljnovodi, ki delujejo s pomočjo visoko temperaturnih superprevodnikov. Pri njih ne prihaja do izgub električne energije, zato lahko skozi relativno tanke superprevodne žice poganjamo relativno velike tokove.

sahara.jpg

"Kisik je najbolj pogost element zemeljske skorje in sestavlja tudi do 20 odstotkov atmosfere. Drugi najbolj pogost kemijski element je silicij, ki se skupaj s kisikom združuje v kremen – najpogostejšo sestavino na zemlji. Če bi nam uspelo uporabiti puščavski pesek kot snov, ki tvori energijo, bi bil to korak na poti k reševanju svetovne energijske problematike. Po naših analizah je to izvedljivo."

"Poleg tega je odstotek energije Sonca, ki jo puščava nenehno prejema, kar deset tisočkrat večji od tiste, ki jo trenutno izkorišča človeštvo. Že ko bi nam uspelo izkoristiti le 0,01 odstotka tega bogastva, v svetu ne bi imeli energetskega primanjkljaja, temveč zaloge energije,« pojasnjuje eden izmed znanstvenikov, ki delajo pri projektu.

Projekt Sahara Solar Breeder je trenutno še v začetni fazi, a znanstveniki so si z njim kljub temu zadali cilj,  v okviru katerega nameravajo svetu do leta 2050 zagotoviti polovico potrebne energije na svetu.

Video si oglejte tukaj.