Ker ustvarjajo hladno svetlobo, ne oddajajo toplote. Dolgotrajne so in trajajo desetkrat dlje od običajnih sijalk. Poleg tega so gospodarne, ker oddajajo trikrat do štirikrat več svetlobe od klasičnih žarnic ob enaki porabi električne energije.

Groba in ostra svetloba

fluorescencna_svetilka.jpg

Pomanjkljivost fluorescenčnih sijalk je, da ustvarjajo zeleno-modro svetlobo, ki je pogosto groba in ostra. Obstajajo tudi obarvane fluorescenčne svetilke, ki oddajajo mehkejšo in toplejšo svetlobo, vendar vam jih bo večina opremljevalcev odsvetovala, ker njihova svetloba nikoli ni tako naravna kot tista, ki jo dajejo običajne žarnice.

Fluorescenčne svetilke so odlične za komercialno rabo, na primer v pisarnah, trgovinah in nakupovalnih središčih, vendar jih lahko s pridom uporabimo tudi doma. Z njimi lahko ustvarimo »skrito« osvetlitev – zaradi svoje tanke in dolge oblike so idealen izbor za osvetlitev pod policami, posebno tam, kjer potrebujete močno in osredotočeno svetlobo. Namestimo pa jih lahko tudi pod visoke kuhinjske omarice.

Primerna za delovne prostore, garaže, pralnice...

garaza.jpg

Ker je prednost fluorescenčnih svetil močna svetloba, jih je priporočljivo uporabljati v prostorih, v katerih ustvarjanje ozračja ni tako pomembno, na primer v delovnih prostorih, garažah in pralnicah. Pozabite na njihov slab sloves, ki so si ga pridobila zaradi trepetanja svetlobe, ki naj bi bilo krivo za težave z očmi. Fluorescenčna razsvetljava je danes enako zdrava (ali nezdrava) kot vsaka druga.